Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kašmir: Ubijeno devet indijskih vojnika

ŠRINAGAR - Najmanje devet indijskih vojnika je ubijeno, dok je 16 povređeno u današnjoj eksploziji nagazne mine na koju je naišlo njihovo vozilo u blizini Šrinagara, glavnog grada savezne države Džamu Kašmir.

Incident sa vojnim autobusu zbio se samo dva dana uoči nove runde mirovnih pregovora između Indije i Pakistana, kojoj se protive kašmirski separatisti, prenele su svetskje novinske agencije.

Mudžahedini preuzeli odgovornost

Odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za napad preuzela je kašmirska pobunjenička grupa Hezbul Mudžahedin, čiji je portparol, Esan Elahi rekao agenciji Rojters da je u napadu ubijeno više od 20 vojnika.

S druge strane, prema saopštenju portparola indijskog Ministarstva odbrane A. K. Matura, uz poginulu devetoricu vojnika, više povređenih je u životnoj opasnosti.

Iako je nasilje u koje su uključene indijska vojska i separatističke grupe opalo od početka mirovnog procesa između Indije i Pakistana 2004, svakodnevni sukobi i bombaški napadi, odnose mnogo žrtava.

Rat neprestani

Indija i Pakistan, mnogoljudni susedi, naoružani atomskim bombama, vodili su dva rata oko Kašmira odkako su postali nezavisne države 1947. godine.

Uz Indiju i Pakistan, takođe i Narodna Republika Kina kontroliše deo Kašmira.

Najmanje 30 ljudi, među kojima i desetoro dece, povređeno je u petak, u eksploziji granate u blizini prepune autobuske stanice na jugu Kašmira.

Kako tvrde zvaničnici, najmanje 43.000 ljudi ubijeno od 1989, kada je započela najnovija pobuna protiv vlade u Nju Delhiju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da su sukobi odneli više od 60.000 žrtava: mrtvih ili nestalih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.