Kardinal traži više prava za hrišćane u Turskoj

Izvor: Blic, 24.Maj.2012, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kardinal traži više prava za hrišćane u Turskoj

Jedan od najuticajnijih katoličkih evropskih velikodostojnika, nadbiskup Kelna, kardinal Joahim Majsner, zatražio je od turskih gastarbajtera u Nemačkoj, koji uživaju sva verska prava i grade brojne džamije, da se založe za verska prava hrišćana u Turskoj.

"Želim u ovome konkretnu podršku", rekao je on, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Kardinal je istakao da se on već pet godina zalaže da turske vlasti dopuste da drevni hram svetoga Pavla u Tarsusu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rodnom mestu ovog apostola, ponovo bude bogomolja, a ne muzej, kao sada.

On se, kako se navodi, obraćao u Turskoj raznim instancama, takođe i premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu, ali je svuda naišao na odbijanje.

"Da muslimani imaju sva verska prava u Nemačkoj samo se po sebi razume, takođe i da grade džamije. Ali Turci u Nemačkoj treba da traže da u Turskoj hrišćani takođe slobodno ispovedaju svoju veru", poručio je kardinal.

Iako u Kelnu ima mnogo protivnika gradnje velelepne džamije, kardinal je kazao da nije protiv njene gradnje.

On je poručio da je izgradnja džamije u toku, da se on tome raduje, ali da mu je ta radost "pomućena" stanjem verskih sloboda u Turskoj, odakle potiče većina vernika koji će se u buduće moliti u kelnskoj džamiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.