Kapital beži u SAD

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapital beži u SAD

Samo u prva tri meseca ove godine u Ameriku prispelo 28,7 milijardi dolara stranih investicija, mahom iz Evrope

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Iako Amerikanci gunđaju zbog stanja svoje ekonomije, SAD su u poređenju sa drugim regionima sveta oaza stabilnosti, što potvrđuju i najnoviji podaci po kojima je u prvom ovogodišnjem kvartalu ovde prispelo 28,7 milijardi dolara stranih direktnih investicija.

Prema saopštenju Departmenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (ministarstva) trgovine, to je četrnaesto uzastopno tromesečje investicionih suficita. Prošle godine strane investicije su ovde iznosile 234 milijarde, što je za 14 odsto više negu u 2010., pri čemu je dve trećine došlo iz Evrope.

Kako se tumači, kapital traži sigurnu oazu za oplođavanje, što svakako ne nalazi u EU čije jezgro i periferiju već dve godine potresaju fiskalni problemi i dužnička kriza.

Investira se uglavnom u nekretnine i kupuju se kompanije, a manje državne obveznice (kojima Amerika finansira svoj budžetski deficit), jer su prinosi vrednosnih papira, uprkos prošloj godini prvi put u istoriji smanjenom kreditnom rejtingu SAD, veoma niski: kamata je između jedan i dva odsto. Španske obveznice dostigle su na primer juče kamatu od 7 odsto, ali su kao rizične neprivlačne.

Amerika se pre svega procenjuje kao sigurna zona za dugoročno investiranje, mada trenutno postoje zemlje, poput Kine, gde ulaganja u ovom momentu izgledaju isplativija. Ali zbog globalnih turbulencija započetih 2008, kapital je postao veoma oprezan.

Iako su prognoze da će američka ekonomija ove i sledećih godina rasti po skromnoj stopi između dva i tri odsto, to će, bar u ovoj godini, biti iznad svetskog proseka. Sem toga, američki tehnološki sektor, pre svega onaj informatički, i dalje je veoma privlačan, što potvrđuje i investicija nemačkog SAP-a, poznatog po svom softveru za korporativno knjigovodstvo, u kupovinu ovdašnje kompanije za internet trgovinu „Ariba”, koja je kupljena za 4,3 milijarde dolara.

Francuski „Mišlen” je najavio novu fabriku u Južnoj Karolini, a ekspanziju ovdašnjih proizvodnih kapaciteta planira i „Folksvagen”.

Iz drugih krajeva sveta, zapažene su investicije kompanija iz Latinske Amerike, posebno iz Brazila, što takođe doprinosi reputaciji SAD kao destinaciji za globalni kapital.

M. Mišić

objavljeno: 16.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.