Izvor: Blic, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarova partija favorit

Kancelarova partija favorit

U Austriji su juče održani parlamentarni izbori na kojima se Konzervativna stranka kancelara Volfganga Šisela nada pobedi.

Ukupno 6,1 miliona glasača biralo je 183 poslanika u austrijskom parlamentu. Da bi ušle u parlament, strankama je potrebno najmanje četiri odsto glasova.

Šiselu i njegovim konzervativcima glavna opoziciona partija - socijaldemokrate, dišu za vratom, pa su neki analitičari ocenili da će dve velike stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pobediti na izborima i osnovati koaliciju. Drugi politikolozi tvrde da bi Šisel najradije osnovao koaliciju sa zelenima jer su ga socijaldemokrate optužile za stvaranje podele u društvu.

Prema rezultatima poslednjih anketa, oko 38 odsto birača bi glasalo za konzervativce, 35 odsto za socijaldemokrate, a oko 11 odsto za partiju zelenih. Sa njima se za treće mesto bori ekstremno desničarska 'Budućnost Austrije', sa oko deset odsto procenjene podrške birača.

Prema austrijskom zakonu, predsednik Republike imenuje šefa partije koja je dobila najviše glasova za mandatara za sastav nove vlade.

Ankete pokazuju i da je uspon ekstremnog desničara Jerga Hajdera sasvim sigurno okončan. Njegova partija 'Alijansa za budućnost Austrije' se, prema anketama, bori da pređe cenzus od četiri odsto za ulazak u parlament.

(Agencije)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.