Kanada, alpinisti nestali u lavini

Izvor: RTS, 19.Apr.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada, alpinisti nestali u lavini

Trojica svetski poznatih profesionalnih alpinista vode se kao nestali i pretpostavlja se da su poginuli u lavini na Stenovitim planinama u Kanadi, saopštila je agencija kanadskih nacionalnih parkova "Parks Kanada".
Časopisi o planinarenju su naveli da su u pitanju Amerikanac Džes Roskelej i Austrijanci David Lama i Hansjerg Auer i da su stradali nakon pokušaja osvajanja vrha Haus u Nacionalnom parku Banf.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U saopštenju agencije "Parks Kanada" navodi se da postoje "jaki dokazi" da su sva tri planinara preminula i da zbog lošeg vremena i rizika od lavina u tom području nije određen rok kada će početi potraga. 
Kanadske vlasti nisu objavile imena trojice muškaraca, ali je saopšteno da je reč o jednom Amerikancu i dvojici Evropljana i opisali ih kao vrlo iskusne profesionalne alpiniste.
Roskelej je najpoznatiji po penjanju na Mont Everest 2003. godine, kada je imao 20 godina. To ga je učinilo najmlađom osobom koja se do tada popela na najviši vrh na svetu.
Lama i Auer su takođe bili planinari svetske klase koji su se popeli na neke od najzahtevnijih vrhova širom sveta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.