Kaminjski: Obama nije obećao štit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaminjski: Obama nije obećao štit

VARŠAVA - Portparol poljskog predsednika Mihal Kaminjski priznao je danas da budući predsednik SAD Barak Obama nije u razgovoru sa predsednikom Poljske Lehom Kačinskim dao bilo kakvo obećanje oko baze američkog antiraketnog štita u Poljskoj.

"U toku razgovora jeste pokrenuta tema vojne saradnje ali budući američki predsednik nije dao nikakva obećanja konkretno o štitu", kazao je danas poljskoj televizji TVN24 Kaminjski.

Obama je o odnosima SAD i Poljske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a između ostalog i o vojnoj saradnji razgovarao kratko telefonom u petak kasno uveče sa poljskim predsednikom Kačinskim i premijerom Donaldom Tuskom.

Šef kancelarije poljskog predsednika požurio je u subotu da saopšti da je Obama obećao da neće odustati od štita a to se našlo i u zvaničnom saopštenju za medije.

Obamin tim se sinoć ogradio od ove informacije i džentlmenski upozorio da Barak Obama ne menja svoj više puta ponovljeni stav - štit u Srednjoj Evropi - da, ali prvo mora da se uveri da zaista funkcioniše.

U Varšavi je zabuna oko štita i da li je nešto obećavao Obama izazvala sinoć i danas skandal, a visoki zvaničnik vladajuće Građanske platforme premijera Tuska Stefan Nješolovski upozorio je da je skandalozno da šef predsedničke kancelarije laže i izlaže instituciju šefa države neprijatnosti koju SAD moraju da demantuju.

"Trebalo bi zapitati kancelariju šefa države ko uopšte tamo prevodi? Pokazuje se da kada naši najviši zvaničnici znaju strane jezike samo na nivou "Aj lav ju Majkl Džekson" dolazi do takvih situacija", rekao je poslanik opozicionog Saveza demokratske levice Ježi Venderlih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Portparol Kačinjskog priznaje - Obama nije obećao štit

Izvor: Kurir, 09.Nov.2008

VARŠAVA, 9. novembra 2008. (Beta) - Portparol poljskog predsednika Mihal Kaminjski priznao je danas da budući predsednik SAD Barak Obama nije u razgovoru sa predsednikom Poljske Lehom Kačinjskim dao bilo kakvo obećanje oko baze američkog antiraketnog štita u Poljskoj. "U toku razgovora jeste pokrenuta...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.