Kamera kroz odeću vidi eksploziv i drogu

Izvor: Blic, 12.Mar.2008, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamera kroz odeću vidi eksploziv i drogu

Na godišnjoj izložbi britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova ove nedelje će biti izložena kamera „Truvižn" T 5000, koja može da „vidi" eksploziv, drogu i oružje skrivene ispod odeće, i to sa rastojanja od 25 metara.



Kamera je zasnovana na tehnologiji teraherc, odnosno na T-zracima, koje obično koriste astronomi za proučavanje umirućih zvezda, kako bi mogli da vide kroz svemirske oblake i prašinu. U pitanju je energija elektromagnetnog zračenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << niskog nivoa, koju emituju svi ljudi i predmeti.

„Truvižn" sistem ove zrake prikuplja i obrađuje ih, tako da formiraju sliku eventualnog skrivenog predmeta. Mada je u stanju da vidi kroz odeću, sistem ne „razgolićuje" ljude niti ih izlaže „štetnoj radijaciji", tvrde njegovi kostruktori. Za razliku od sadašnjih bezbednosnih sistema, koji koriste i emituju štetne rendgenske zrake, nova kamera je, kako portparol „Truvižna" kaže, „potpuno pasivna - deluje samo kao prijemnik zračenja".

Zraci koje prima u stanju su da prodru kroz tkaninu, papir, keramiku, staklo i drvo, ali ne i kroz metal i vodu.

„Kada bih vas posmatrao u teraherc zračenju izgledalo bi da svetlite kao sijalica, pri čemu različiti objekti svetle manjim ili većim sjajem", tvrdi predstavnik proizvođača nove kamere. „Vidi se silueta, odnosno oblik, ali ne i anatomski detalji na površini."

Sistem koristi tehnologiju koju je najpre razvila Raderford Eplton laboratorija (RAL) britanske vlade u Oksfordširu. Sadašnja kamera je imala i svoje starije verzije, ali T5000 je jedina koja je u stanju da radi i u zatvorenom i u otvorenom prostoru. Drugi teraherc sistemi, kao recimo onaj koji je razvila kompanija „Teravju", koriste se za proveru strukture farmaceutskih komponenti.

Ova portabl kamera već je prodata kupcima u Dubaiju i „Kaneri Vorf" poslovnom centru u Londonu, a može da se instalira i na aerodromima, železničkim stanicama i drugim javnim mestima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.