Kamčatka: šatorski kamp sa pogledom na lavu

Izvor: Vostok.rs, 25.Feb.2013, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamčatka: šatorski kamp sa pogledom na lavu

25.02.2013. -

Aktivan vulkan Ploski Tolbačik na ostrvu Kamčatka u fazi svoje erupcije privukao je stotine turista. Posmatranje erupcije sa male udaljenosti sada je veoma opasno. Lokalne vlasti nameravaju u najbliže vreme da organizuju u podnožju vulkana turističku bazu. Osim smeštaja, tamo će, po potrebi, biti obezbeđena i medicinska pomoć.

Proteklih dana aktivnost vulkana počela je da jenjava. Istovremeno, stotine turista, uz rizik po život, pokušavaju da prodru >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << do vulkana, da bi posmatrali erupciju. Zato su lokalne vlasti odlučile da naprave specijalne maršrute, gde će dežurati lekari i spasioci.

Erupcija vulkana Ploski Tolbačik počela je krajem novembra prošle godine. Iz pukotina na padinama vulkana krenuli su potoci lave, sa temperatoruom od hiljadu stepeni. Prve užarene reke uništile su vulkanološku i turističku bazu u podnožju. Turista i naučnika na bazi tada nije bilo, tako da niko nije stradao.

Ljude, koji zaista žele da posmatraju ovu jedinstvenu prirodnu pojavu,- nemoguće je zaustaviti. A organizovanje turističke maršrute omogućava zaštitu ljubitelja ekstremnih situacija. U to je uveren rukovodilac agencije za turizam i spoljne veze Kamčatskog kraja Gevork Šhijan.

- Napravićemo turistički kamp sa najpotrebnijim uslovima: toalet, prostor za šatore, snabdevanje drvom i vodom. Osnovno je da se stvore uslovi bezbednosti individualnih turista i grupa. Tamo će biti pripadnici Ministarstva za vanredne situacije, naučnici. Grupa će biti puštena na maršrutu tek nakon što učesnici budu upoznati sa instrukcijama, s obzirom na stanje potoka lave za taj dan. To nije za šalu. Samostalnim turistima pristup je zabranjen. Sada razrađujemo ogroman broj informativnih panoa i dokumenata da bi uputili ljude prema bazi, gde mogu da se informišu, nečemu nauče, a po potrebi možemo obezbediti povratak kući.

Erupcija vulkana Ploski Tolbačik ima periodičnost od nekih 20-30 godina. Zadnja i najjača erupcija je bila 1975. godine. Tada su iz pukotina na južnoj padini krenuli potoci lave. Oni su dobili naziv „Južni prodor“. Nakon toga, došlo je do propadanja vrha vulkana i formirao se duboki krater. Ovog puta Tolbačik se ponaša na isti način. Užareni potoci nose sve na svom putu, - govori naučni saradnik Instituta vulkanologije i sejizmologije Dalekoistočnog odeljenja Ruske akademije nauka Tatjana Čurikova.

- Trenutno se sve odvija veoma dinamično. Ima raznih prognoza. Priča se da se erupcija može završiti za nekoliko meseci. Ali mi znamo, da je erupcija „Južnog prodora“, koji je bio istog sastava, trajala skoro godinu dana. Na današnji dan količina lave odgovara polovini količine lave od erupcije 1975-1976. godine. To je bila najveća erupcija prošlog veka. Trenutno se lava akumuliše. Lava je u tečnom stanju, i ove reke se kreću veoma brzo.

Vulkan se nalazi na kraku ostrva, i teoretski erupcije lave bi trebale biti kraće po vremenu i manje po obimu. Na ostrvu Kamčatka je mnogo vulkana, ali ovakva erupcija je karakteristična samo za Ploski Tolbačik. Upravo ova jedinstvena osobina privlači posebnu pažnju naučnika i turista iz celog sveta, smatra Tatjana Čurikova.

- Ista tečna lava izbija obično u vrućim tačkama. Na primer u Havajskoj vrućoj tački ili na Islandu. Ali Tolbačinski se nalazi na luku ostrva. I to je neobično. Često ga upoređuju sa havajskim tipom vulkana zbog tečne lave. Ali ima drugačiji hemijski sastav. Slični su samo po tipu erupcije.

Naseljena mesta su na dovoljnoj udaljenosti od vulkana. Pretnja stanovnicima ne postoji. Pored vulkana Ploski Tolbačik nalaze se još nekoliko vulkana: Šiveluč, Karimski, Kizimen. I svi oni su nedavno doživeli buđenje. Izbacivanje pepla ima ozbiljan karakter, i dobio je „narandžasti“ nivo opasnosti za avijaciju. U motore aviona mogu da prodru sitne čestice lave, izbačene u atmosferu, a to može prouzrokovati katastrofu.

Aleksandra Zaharova, Aleksej Ljahov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.