Izvor: B92, 21.Dec.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kambodža: Nova opužnica za genocid

Pnom Pen -- Jeng Tirit, koja je bila četvrta po rangu u režimu Crvenih Kmera, optužena je za genocid na Specijalnom sudu za ratne zločine u Kambodži.

Tribunal, koji podržavaju Ujedninjene nacije, optužio je Tiritovu za ubijanje pripadnika vijetnamske manjine i muslimanskog naroda Čam, kao i za torturu i verski progon, prenela je agencija Rojters.

Tiritova je već optužena za "ubistva, hapšenja i druga nehumana dela" zbog uloge koju je imala dok je bila ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za socijalna pitanja u ultrakomunističkom režimu, pod čijom vlašću je od 1975. do 1979. umrlo 1,7 miliona ljudi.

Ona je uhapšena u novembru 2007. godine, zajedno sa 85-godišnjim mužem, bivšim ministrom spoljnih poslova Jengom Sarijem, kome je vlada garantovala amnestiju 1996. godine.

Supružnici su bili najbliži saradnici vođe Crvenih Kmera Pola Pota, koji je umro 1998. godine. Sestra Tiritove Kie Ponari bila je udata za Pota.

Tiritova je peti vođa Crvenih Kmera optužen za ratne zločine.

Šef države u vreme vladavine Crvenih Kmera Kie Sampan optužen je u petak za genocid, a prošle sedmice zamenik lidera režima Nuon Čea i Leng Sari optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Suđenje prvom od pet lidera Crvenih Kmera Kaingu Gueku Eavu, poznatijem kao Dač, završeno je pre tri sedmice.

On je optužen za mučenje i ubistvo više od 14 000 ljudi u zatvoru Tuol Sleng, kojim je rukovodio, a očekuje se da će presuda biti doneta do marta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Optužen lider Crvenih Kmera

Izvor: BBC na srpskom, 18.Dec.2009, 12:30

Međunarodni sud za ratne zločine u Kambodži formalno optužio šefa države u vreme vladavine Crvenih Hmera Kie Sampana za genocid.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.