Kalifornija ukida privatne zatvore

Izvor: B92, 12.Okt.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalifornija ukida privatne zatvore

Los Anđeles -- Guverner Kalifornije Gevin Njusom usvojio je zakon o ukidanju privatnih zatvora, institucija koje je optužio da doprinose sve većem broju zatvorenika.

Njusom, demokrata koji je na čelo Kalifornije došao u januaru, rekao je prilikom potpisivanja zakona da privatni zatvori "doprinose prepunjavanju zatvora" i "ne oslikavaju vrednosti Kalifornije".

On je u martu izdao moratorijum na smrtnu kaznu u najbogatijoj ameirčkoj saveznoj državi.

Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakon zabranjuje zatvorskim ustanovama u Kaliforniji da od 2020. sklapaju nove ili obnavljaju postojeće ugovore s privatnim zatvorima, koji do 2028. godineu toj državi neće više smeti da postoje.

Ista mera se primenjuje i na privatne firme koje upravljaju pritvorskim centrima za ilegalne migrante.

Od 115.000 zatvorenika u Kaliforniji, oko 1.700 boravi u privatnim zatvorima, gde su uslovi često na meti kritika branilaca ljudskih prava.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KRAJ ZA PRIVATNE ZATVORE U KALIFORNIJI: Zbog njih je sve više zatvorenika!

Izvor: Kurir, 12.Okt.2019

Guverner Kalifornije Gevin Njusom usvojio je zakon o ukidanju privatnih zatvora, institucija koje je optužio da doprinose sve većem broju zatvorenika.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.