Kako se zaštiti od krpelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zaštiti od krpelja

Iako su krpelji u prirodi prisutni tokom cele godine, od dolaska proleća do jeseni traje sezona njihove povećane aktivnosti, te su stoga u ovom periodu i češći slučajevi u kojima ti paraziti mogu ugroziti zdravlje ljudi i životinja.

Ubod krpelja je bezbolan, ali može biti zarazan, jer su ti paraziti potencijalni prenosioci Lajmske bolesti, koja se razvija ukoliko je krpelj zaražen i boravi više od 48 sati u organizmu domaćina sa oslabljenim imunim sistemom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Kako bi se uklanjanju parazita i potencijalnom lečenju pristupilo na pravi način, najbezbednije je obratiti se specijalisti.

"Ne treba ničim mazati krpelja, nikakvim benzinom, alkoholom, petrolejom ili sličnim sredstvima, već treba otići u obližnji Dom zdravlja gde će krpelj biti stručno izvađen, bez kidanja, bez gnječenja, jer je samim tim i mogućnost, čak i ako je bio zaražen, da povrati taj infektivni zaraženi sadržaj u kožu", kaže prof. dr Vesna Turkulov, upravnica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

Kada je u pitanju zaštita kućnih ljubimaca, specijalne ogrlice i preparati mogu sprečiti napade krpelja između jednog i šest meseci, a u slučajevima uboda, vlasnici mogu parazita izvaditi i samostalno, navode veterinari.

"Nije to nauka, samo ga uhvatite što bliže koži, blago rotirajte, nije važno ni na koju stranu, blago rotirajte, vučete prema sebi i on će izaći. Nemojte ga daviti rakijom, mazati uljem. Čak i ako ostane parčence neko unutra, znači parče vilice, glava ili tako nešto, to nije strašno", kaže Vladimir Ćurčić, veterinar.

Ovogodišnja akcija zaštite građana od krpelja, počela je u martu, na više lokacija, kažu u „Ciklonizaciji".

"Prvi krug je obuhvatio sve uređene zelene javne površine u gradu i prigradskim naseljima i selima. Drugi krug je obuhvatio upravo te površine koje su rađene pred prvomajske praznike, nedelju dana pre samih praznika", kaže Dario Aćimović, portparol "Ciklonizacije".

Kao preventivan način zaštite od krpelja stručnjaci savetuju korišćenje specijalnih krema i sprejeva protiv parazita, nošenje svetle, zatvorene i upasane odeće, kao i samopreglede po povratku sa izletišta, uz napomenu da ne mora svako crvenilo na koži posle boravka u prirodi biti znak ujeda krpelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.