Izvor: Blic, 19.Sep.2017, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je jedan film POCEPAO RUSIJU na pola

Krajem oktobra u ruskim bioskopima trebalo bi da počne prikazivanje filma o ljubavnoj vezi između balerine Matilde Kšesinske i ruskog prestolonaslednika Nikolaja Romanova koja se desila devedesetih godina 19. veka. Film, koji nosi ime glavne junakinje, producenti reklamiraju kao "istorijski blokbaster godine” i gotovo je sigurno da će se svideti ljubiteljima ovog žanra zbog raskošnih kostima, vatre, ljubavnih spletki i intriga, ali i rastrzanosti mladog Nikolaja između emocija i osećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dužnosti.

Zagriženi nacionalistički nastrojeni kritičari filma odavno vode glasnu kampanju protiv “Matilde” koja je do sada bila nenasilna, ali u proteklih nekoliko nedelja bilo je nekoliko slučajeva paljenja, koji imaju karakteristike terorističkih napada, ali do sada nisu ocenjeni kao dela ekstremizma, a kamoli rasvetljeni. “Matilda” preti da postane još jedan simbol aktuelnog stanja u Rusiji u kojoj se, u cilju zastrašivanja, nasilje prenosi na nedržavne aktere, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung.

U središtu kampanje protiv “Matilde” nalazi se Natalija Poklonska. Posle ruske aneksije Krima, krhka žena u tridesetim godinama postala je poznata kao javni tužilac, a u septembru 2016. ulazi u Dumu, donji doma ruskog parlamenta.

Ona je okarakterisala film kao zločin, zbog toga što kleveće “jednog od najpoštovanijih svetaca naše crkve, mučenika Nikolaja II”.

Polonska je podržala aktiviste istomišljenike, među kojima i organizaciju “Carski krst”. Njihove krivične prijave zbog kršenja ličnih prava poslednjeg ruskog cara do sada nisu rezultirale istragom. Cilj kampanje je zvanična zabrana filma.

Početkom januara na scenu stupa grupa po imenu “Hrišćanska država-Sveta Rusija”, koja je najavila da “će goreti bioskopi i možda biti povređenih”, ukoliko film bude prikazan.

U noći 31. avgusta, na rođendan balerine i reditelja filma Andreja Učitjela, nepoznata lica bacila su molotovljeve koktele na njegov studio u Sankt Peterburgu. Veća šteta je sprečena zato što su prozori iznutra bili zazidani radi zvučne izolacije. Tom prilikom Učitjel je izjavio da je izložen stalnim pretnjama. Četvrtog septembra, muškarac, koji se izjasnio kao monarhista, udario je kamionetom natovarenim zapaljivim materijama u bioskop u Jekaterinburgu, gradu u kome je ubijena carska porodica. Nakon toga je podmetnuo požar i pobegao, ali je uhapšen. Za sada nije zvanično potvrđeno da je njegova akcija bila usmerena protiv filma “Matilda”.

Prošle nedelje maskirana lica zapalila su dva automobila parkirana ispred kancelarije Učitjelovog advokata u Moskvi. Na porukama koje su ostavili pisalo je: “Paljenje zbog Matilde”, ali je pokrenuta istraga samo zbog materijalne štete.

Poslanica Poklonska zatražila je istragu o slučaju, ali su je “negativne reakcije društva” navodno učvrstile u uverenju da je njena kampanja za zabranu filma bila ispravna, prenosi “Frankfurter algemajne cajtung”. O “Hiršćanskoj državi” je navodno rekla da smo upozoravali na “destruktivne snage” koje žele da spreče prikazivanje. Ima ljudi koji bi rado “polomili noge” Učitjelu.

Pretnje su delotvorne, ocenjuje list, jer su najveća bioskopska kompanija i nekoliko regiona već najavili da iz bezbednosnih razloga neće prikazati film.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.