Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako SAD i Britanija špijuniraju Rusiju

SAD i Velika Britanija aktivno koriste specijalne službe Poljske, Gruzije i baltičkih zemalja za rad protiv Rusije, izjavio je direktor Federalne sluzbe bezbednosti, general armije Nikolaj Patrušev.



Direktor FSB-a je dodao da je njegova služba za četiri godine otkrila više od 300 inostranih špijuna.

"Od 2003. godine otkriveno je preko 270 aktivno angazovanih kadrovskih saradnika i 70 agenata stranih obaveštajnih službi, među kojima je 35 ruskih građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Samo u tekućoj godini presečena je delatnost 14 kadrovskih saradnika i 33 agenta specijalnih sluzbi stranih država", izjavio je Patrušev. "CIA i SIS (osnovni obavestajni organi SAD i Velike Britanije) i dalje angažuju za rad na ruskom pravcu svoje partnere iz Poljske, Gruzije i zemalja Baltika, kao i nekih drugih zemalja", rekao je Patrušev.

Prema njegovim recima, američke i britanske specijalne službe vrše "ozbiljan uticaj" na specijalne organe tih i nekih drugih država istocne Evrope.

"To se odnosi na najširi spektar - od formiranja kadrovskog sastava i raspodele budžeta, do izbora strateških pravaca rada i neposredne organizacije zajedničkih obaveštajnih akcija", objasnio je šef Federalne sluzbe bezbednosti.

Patrušev je rekao da te obaveštajne službe da bi "udovoljile interesima 'starijih partnera' u skladu sa konjunkturnim potrebama politickog rukovodstva svojih zemalja izvode operacije koje su daleko izvan okvira njihovih nacionalnih interesa".

Prema njegovim rečima, u tim zemljama se sprovodi "vrbovanje ruskih građana, izvode se operacije povezivanja sa agenturom, a pri tom neki od američkih i engleskih saveznika deluju veoma agresivno".

Patrušev je rekao da su specijalne službe država članica NATO veoma aktivne u odnosu na Rusiju, posebno navodeći Britaniju, čiji specijalni organi "ne samo da obavljaju obaveštajni rad u svim pravcima, nego se trude i da utiču na razvoj unutarpolitičke situacije u Rusiji".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.