Kairo:Vojska žali što su tukli žene

Izvor: B92, 20.Dec.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kairo:Vojska žali što su tukli žene

Kairo -- Egipatska vojska izrazila je žaljenje zbog napada na učesnice protesta, koji je izazvao talas novih demonstracija u Kairu.

Objavljivanje snimaka kako vojnici tuku i trgaju odeću sa žena izazvao je nov gnev demonstranata, ali i reakciju nadležnih iz Vojnog saveta.

"Vojska će preduzeti zakonsku akciju protiv odgovornih za ove prekršaje", ističe se u saopštenju koje je objavljeno nakon protestnog marša žena.

"Vrhovni savet oružanih snaga izražava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje duboko žaljenje velikim ženama Egipta zbog prestupa do kojih je došlo tokom nedavnih incidenata u protestima ispred parlamenta i zgrade vlade", navodi se u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici vojske.

Inače, egipatska vojska i policija, u najžešćem obračunu od obnavljanja nasilja u Kairu, uz suzavac i pendreke otvorili su jutros tešku vatru na demonstrante koji peti dan za redom sa centralnog Trga Tahrir traže hitan odlazak vojnog režima.

"Na stotine pripadnika snaga bezbednosti i vojske ušli su na Trg i počeli da pucaju. Jurili su demonstrante i palili su sve što im se našlo na putu, uključujući i zalihe lekova i ćebad", izjavio je jedan od očevidaca.

Pre najnovije akcije snaga bezbednosti, demonstranti su pokušali da sruše zid od cigala koji je vojska podigla kako bi ih sprečila da pridju obližnoj zgradi parlamenta i zapale je.

Prema poslednjim podacima, od petka kad su obnovljeni sukobi, ubijeno je 14 ljudi, a očevici prenose da će broj žrtava biti mnogo veći posle jutrošnje operacije, jer je, kako tvrde, na stotine ljudi povredjeno, od kojih su neki u teškom stanju.

Vojni zvaničnici su saopštili da su 164 osobe uhapšene, dok državna agencija MENA prenosi da su 123 uhapšene zbog opiranja hapšenju i napada na vojsku i policiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.