KONFISKOVANA CRNA KUTIJA BRODA KOSTA KONKORDIJA

Izvor: Kurir, 16.Jan.2012, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONFISKOVANA CRNA KUTIJA BRODA KOSTA KONKORDIJA

ĐENOVA - Posada broda "Kosta Konkordija" ponela se hrabro i brzom akcijom je pomogla evakuaciju više od 4.000 ljudi u veoma teškoj situaciji, ocenila je kompanija Kosta kruziz (Costa Cruises), koja je vlasnik broda koji se u petak uveče nasukao i prevrnuo u Tirenskom moru.

U isto vreme kompanija prihvata kritike na račun kapetana broda Frančeska Sketina koje je uputilo tužilaštvo. U saopštenju, italijanska kompanija je izrazila duboko žaljenje zbog nesreće u kojoj je, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poslednjem bilansu, poginulo šestoro ljudi.

Kompanija Kosta izrazila je zahvalnost članovima posade i poručila da će učiniti sve da se slična nesreća ne ponovi. U saopštenju se ističe da je prioritet kompanije bezbednost putnika i posade, uz poštovanje svih bezbednosnih propisa. Ta kompanija je navela i da njenih 1.100 zaposlenih od trenutka nesreće sa spasiocima učestvuje u potrazi za nestalim putnicima i članovima posade.

Prioritet je, kako se navodi, pronalazak svih putnika i članova posade i obezbeđivanje broda, kako nesreća ne bi imala ekološke posledice. Kompanija "Kosta" je zato angažovala renomiranu kompaniju koja radi na akcionom planu i uspostavljanju zaštitnog perimetra oko broda.

Kompanija navodi i da je tužilaštvo konfiskovalo brod i takozvanu crnu kutiju sa svim podacima o plovidbi, zbog čega njeni eksperti brodu mogu da pristupe samo uz dozvolu vlasti.

Italijanska kompanija sarađuje sa tužilaštvom u otkrivanju uzroka nesreće. Iako je istraga u toku, preliminarne informacije navode na zaključak da je ljudska greška kapetana Frančeska Sketina imala udela u njoj, piše u saopštenju.

Brod se kretao preblizu obale, a postupci kapetana u hitnoj situaciji po svemu sudeći nisu bili u skladu sa standardnim procedurama kompanije, ističe italijanska kompanija.

"Kosta" navodi i da Sketino u toj kompaniji radi od 2002, kao i da je na mestu kapetana od 2006, "uz neprekidnu obuku i testove".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.