Izvor: Blic, 13.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnoafričke bande silovanjem "leče" lezbejke

Muškarci pripadnici pojedinih južnoafričkih bandi siluju lezbejke s ubeđenjem da će na taj način "izlečiti" seksualno opredeljenje ovih žena, objavila je danas jedna humanitarna organizacija, prenosi Rojters.



Nevladina organizacija "ActionAid" navela je u izveštaju pod nazivom "Zločini iz mržnje: Uspon korektivnog silovanja u Južnoj Africi" da su lezbejke sve više u opasnosti od silovanja, naročito u južnoafričkim gradovima gde je homoseksualnost tabu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Južnoafrička Republika ima jedan od najnaprednijih ustava na svetu i prva je afrička zemlja koja je 2006. dozvolila homoseksualne brakove, ali se i dalje venčanja parova istog pola često osuđuju i smatraju "neafričkim."

Prošlogodišnje surovo grupno silovanje i ubistvo poznate južnoafričke fudbalerke skrenulo je pažnju javnosti na homofobično nasilje, naročito prema ženama.

"Svaki dan nas vređaju, prete nam, napadaju nas ako idemo ulicom same, stalno nas podsećaju na to da zaslužujemo da budemo silovane", prenosi ActionAid izjavu jedne lezbejke. "Oni često dobacuju, 'Kad vas budemo silovali, kupićete suknje i početi da kuvate, postaćete prave žene'."

Od 1998. godine 31 žena je po zvaničnim izveštajima policije ubijena u homofobičnim napadima, ali aktivisti za prava homoseksualaca navode da je stvarni broj mnogo veći pošto južnoafričko pravosuđe ne priznaje zločine na osnovu polne orijentacije, navodi ActionAid .

Od 31 slučaja samo su dva dospela na sud, a doneta je samo jedna presuda u korist oštećenih.

Južnoafrička Republika ima jednu od najviših stopa silovanja na svetu, navode aktivisti, ali vrlo malo počinilaca biva uhapšeno i osuđeno zbog propusta policije i pravosuđa.

ActionAid procenjuje da se svake godine u Južnoj Africi dogodi oko 500.000 silovanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.