Južni Sudan glasa za otcepljenje

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2011, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni Sudan glasa za otcepljenje

Četiri miliona građana Južnog Sudana odlučuje na referendumu o otcepljenju tog dela zemlje. Dan pred početak glasanja u sukobima poginulo šest osoba.

Na ulicama Džube, glavnog grada Južnog Sudana, atmosfera je praznična. Automobili su ukrašeni zastavama, a preko razglasa se ljudi pozivaju da

izađu na glasanje.

 Agenti izborne komisije distribuirali su izborne kutije i materijale širom juga.

"Dostigli smo poslednju fazu raspodele jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << smo znali da je danas poslednji dan da sve završimo", kaže Francis Kenji iz izborne komisije.

"Referendum koji se obavlja jednom u životu i zato je jako važno da izrazimo svoje pravo na samoopredeljenje", kaže njegov kolega Alfred Alafi.

Zabrinuti za regionalnu bezbednost, kredibilitet svoje diplomatije u Africi i arapskom svetu i u strahu od eventualnih novih krvavih sukoba, u Sudan su došli brojni američki zvaničnici.

Glumac Džordž Kluni obišao je region Abjej na granici severnog i južnog dela Sudana, koji će nakon referenduma biti pripojen jednom od ta dva dela zemlje.

"Vi vidite helikoptere poređane na granici, a znate da pobunjeničke grupe nemaju helikoptere, bombardere i tenkove. Tada postaje jasno da te grupe rade kako kaže Vlada. Naš posao je onda da pokažemo dokaze koje imamo", kaže Kluni.

Ako referendum uspe, Sudan će biti podeljen na severni deo, pretežno nastanjen muslimanskim i arapskim stanovništvom, i na južni deo koji se definiše kao afrički i hrišćanski, ali će to biti moguće tek od jula meseca kada se završava prelazni period predviđen mirovnim sporazumom iz 2005. godine.

Južni Sudan ima oko osam i po miliona stanovnika, a iako je bogat naftom, u slučaju nezavisnosti, postaće jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.