Južna Afrika u prednosti u rešavanju epidemije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2020, 15:51

Južna Afrika u prednosti u rešavanju epidemije?

Južnoafrička republika mogla bi da bude u prednosti u rešavanju epidemije u odnosu na druge zemlje zbog godina borbe sa HIV-om i tuberkulozom i iskustva koje je na taj način stekla, te zbog postojeće infrastrukture za sprovođenje masovnih testiranja, prenosi AP.

Južnoafrička republika je jedna od zemalja sa najvećim nejednakostima i brojnom populacijom podložnom razvoju ozbiljnih oblika COVID-19.

Uprkos tome, ova zemlja mogla bi da bude u prednosti u rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktuelne epidemiološke situacije u odnosu na druge zemlje, a s obzirom na godine koje je posvetila borbi sa HIV-om i tuberkulozom, a pogotovo zbog razvijene infrastrukture za masovna testiranja koje Svetska zdravstvena organizacija ističe kao ključni faktor u borbi sa epidemijom.

U Južnoafričkoj republici mobilne jedinice za testiranje i skrining centri raspoređeni su u najgušće naseljenim područjima u kojima prema procenama živi 25 odsto celokupnog stanovništva zemlje, odnosno 57 miliona ljudi.

U mnogim delovima ove zemlje socijalno distanciranje je praktično nemoguće s obzirom na to da velike porodice često žive u jednoj sobi, kao ni često pranje ruku na mestima gde stotine porodica koristi jednu slavinu. Upravo su ovo područja u kojima veliki broj ljudi boluje od tuberkuloze ili je zaražen HIV-om i koja vrlo lako mogu postati žarišta ozbiljnih oblika zaraze korona virusom.

Južna Afrika je bila jedna od svega dve afričke zemlje koje su mogle da urade testove na korona virus u januaru kada je otpočelo njegovo globalno širenje. Sada su u Africi 43 zemlje u mogućnosti da obavljaju testove, ali su te mogućnosti i dalje ograničene.

Iz južnoafričke Nacionalne zdravstvene laboratorijske službe saopšteno je da je ova zemlja trenutno u mogućnosti da uradi pet hiljada testova na dan, kao i da će krajem aprila to biti 30.000. To ovu zemlju stavlja u vrh po broju testiranih u Africi i približava je najrazvijenijim zemljama sveta.

Južna Afrika bi uskoro trebalo da dobije i nove testove na koronavirus koji daju brze rezultate. Sistem za testiranje na tuberkulozu koji daje rezultate u roku od dva sata i koji je godinama korišćen u ovoj zemlji, a poznat pod nazivom Džinekspert (GeneXpert), sada je upotrebljen za razvoj brzih testova na COVID-19. Testovi su dobili odobrenje američke Uprave za hranu i lekove i očekuje se da će biti isporučeni u zemlju za nekoliko nedelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OVA ZEMLJA DRŽI KLJUČ ZA KORONU: Već se uspešno borila protiv dve pošasti, a prva je primenila odlučujuću meru (VIDEO)

Izvor: Kurir, 06.Apr.2020

Južnoafrička republika mogla bi da bude u prednosti u rešavanju epidemije u odnosu na druge zemlje zbog godina borbe sa HIV-om i tuberkulozom i iskustva koje je na taj način stekla, te zbog postojeće infrastrukture za sprovođenje masovnih testiranja, prenosi AP.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.