Izvor: B92, 01.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 1000 ruskih vojnika u Abhaziji

Moskva -- Dodatni kontigent ruskih vojnika stigao je u gruzinski region Abhaziju, izvestili su danas ruski mediji.

Rusija je ove nedelje objavila da će rasporediti još oko 1.000 mirovnjaka u taj region, da predupredi, ono što je nazvala "gruzinske planove za napad". Gruzinski proevropski lideri nazvali su to rusko vojno pojačanje "neodgovornim i nelegalnim".

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov rekao je da kontigent neće prelaziti 3.000 vojnika, što je propisano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazumom iz 1994. o prekidu vatre pod pokroviteljstvom UN.

"Ovaj kontigent će kompletirati jedinice ruske vojske na terenu", saopštio je Ivanov.

On je naveo da su "ruski mirotvorci započeli opremanje magacina oružja, voznih parkova i poljskih kuhinja. Cilj operacije da se obezbede vojni punktovi i osposobe komandne tačke i komunikacioni sistemi".

Bivša sovjetska republika Gruzija, koja je naljutila Moskvu tražeći članstvo u NATO i koja je ključna energetska tranzitna ruta, rekla je da su se ruski mirotvorci udružili sa separatistima. Ona je, takođe, opovrgla planove da napadne Abhaziju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.