Jezivo: Olujna prašina progutala Feniks!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2012, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezivo: Olujna prašina progutala Feniks!

"Habub“, olujna prašina koja se javlja u Africi, Australiji, na Bliskom Istoku i samo u Feniksu, ponovo je "napala“ ovaj američki grad. Oblak širine 100 kilometara i visine više od 600 metara, ostavio je bez struje 9.000 domova.

Međutim, reč je o prvom masivnom oblaku prašine u ovoj godini koji je "očas posla" progutao grad Feniks, u Arizoni, i prekinuo struju u 9.000 domova, a međunarodni aerodrom zatvorio na pola sata.

Poznat kao "habub" (na arapskom „jak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vetar"), ovaj gigantski braon-žuti oblak širine 100 kilometara i visine od čak 600 metara, kretao se brzinom od oko 60 kilometara na čas.

Izazvan je monsunom, čija sezona u ovoj američkoj državi počinje u junu i traje sve do septembra.

Zanimljivo je da se javljaju u Africi, na Bliskom Istoku, Australiji i samo u Feniksu od američkih gradova.

"Habub", koji zovu i "pradedom oluja prašine", retka je pojava i do njega dolazi podizanjem prašine u odsustvu kiša i njenim sakupljanjem u vazduhu gde je zatim pokreće neka druga udaljena oluja koja se "kuva" iza nje.

Uprkos tome što se 1,5 milion stanovnika Feniksa protivi upotrebi reči "habub", gradski meteorolozi ne odustaju od nje jer je ona već 30 godina najbolja za opisivanje ove vrste oluje.

"Prašina se uvlači u sve živo... U elektroniku, u svaki ćošak, u svaku pukotinu", objašnjava Fred Gadomski, meteorolog sa Univerziteta "Pen stejt".

Inače, "habub" je dobro poznat svima koji su odgledali filmove Mumija i Hidalgo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.