Jerusalim: Policija silom evakuisala kaluđere

Izvor: B92, 25.Okt.2018, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jerusalim: Policija silom evakuisala kaluđere

Izraelska policija je silom evakuisala koptske kaluđere s ulaza u Crkvu Svetog groba.

To je učinjeno pošto su oni pokušali da spreče zaposlene u izraelskoj Upravi za antikvitete da renoviraju deo tavanice.

Jedan kaluđer je uhapšen nakon što se sukobio s policajcima i odbio da se povinuje policijskim instrukcijama, navela je policija u saopštenju.

Izraelske vlasti su rekle da su desetine kaluđera svojim telima pokušali da spreče zaposlene u Upravi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za antikvitete da uđu u crkvu u jerusalimskom Starom gradu.

Crkva Svetog groba podignuta je na mestu gde je po hrišćanskom verovanju Isus razapet, sahranjen i vaskrsao. Za crkvu su zadužene grčko pravoslavna, jermenska i rimokatolička denominacija na osnovu sporazuma o statusu kvo.

Napetost između Izraela i crkvenih velikodostojnika porasla je u poslednjim mesecima zbog plana o oporezivanju crkvenih imanja u Jerusalimu.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat osudio je danas ponašanje policije u anektiranom istočnom Jerusalimu, ocenivši da pokazuje da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu lagao kada je nedavno rekao da Izrael štiti hrišćanske interese.

Izraelski mediji su naveli da se strahuje da će pasti tavanica crkve Svetog Mihaela, dela istorijskog manastira Deir Sultana na krovu Crkve Svetog groba i da ga je jerusalimska opština zatvorila prošle godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je reklo još 2014. godine da će platiti za renoviranje, ali, zbog dugotrajnog nesporazuma između Etiopske pravoslavne crkve, čije sveštenstvo tamo živi i Koptske crkve, koja tvrdi da je to njeno vlasništvo, nije postignut sporazum o tome.

Izrael je odlučio da Uprava za antikvitete renovira tavanicu, a Kopti su se saglasili pod uslovom da jedan njihov sveštenik nadgleda radove i da oni sami plate.

Izrael to nije prihvatio i danas su stigli zvaničnici Uprave za antikvitete kako bi renoviranje počelo.

Koptski zvaničnici su upozorili da bi današnji incident mogao dovesti do protesta protiv Izraela i da bi se mogla oglasiti i Vlada Egipta koja je patron Koptske crkve u Jerusalimu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.