Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Nestašica štapića za jelo

Tokio, Peking -- Japan je suočen s nestašicom drvenih štapića za jelo jer je Kina, glavni izvoznik štapića, uvela porez na taj pribor za jelo.

Kina je uvela porez od pet odsto na štapiće za jelo zbog opasnosti od proređivanja šuma, što je obradovalo borce za zaštitu životne sredine, ali zabrinulo vlasnike restorana. Taj potez veoma teško pada Japancima, koji potroše 25 milijardi drvenih štapića godišnje, odnosno oko 200 pari po osobi. Iz Kine stiže oko 97 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebnih štapića za jednokratku upotrebu.

Japanski restorani traže alternativne izvore štapića, pa kupuju štapiće od bambusa i razmatraju mogućnost nalaženja novih snabdevača, kao što su Vijetnam, Indonezija i Rusija. Do pre 20 godina, jednokratne štapiće za jelo pravili su i japanski proizvođači, ali su ih zamenili kineski, jeftiniji i kvalitetniji.

Vlasnik jednog lanca restorana u Osaki okrenuo se plastičnim štapićima, a isprobava i druge materijale. U njegovim restoranima ipak se nalaze i drveni štapići u slučaju da gosti ne mogu da se snađu s plastičnim, a mušterije koje ponesu svoj pribor za jelo dobijaju popust.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.