Janukovič: Hvala Putinu što mi je spasao život

Izvor: Blic, 23.Jun.2015, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janukovič: Hvala Putinu što mi je spasao život

Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič nazvao je pripajanje Krima Rusiji "činjeničnim stanjem", a Vladimiru Putinu zahvalio je što mu je spasao život.

"Što se desilo, desilo se. Danas je to već činjenično stanje", izjavio je Janukovič u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Ocenjujući situaciju u Ukrajini u celini, Janukovič je izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je to tragedija.

"To je loše i sada treba tražiti izlaz iz situacije. Tamo je sada rat, a oni pričaju o vraćanju Krima. Kako? Ratom? Da li nam treba još jedan rat?", dodao je bivši ukrajinski predsednik.

On je rekao i da je ruska aneksija Krima tragedija koja se ne bi dogodila da je on ostao na funkciji šefa države.

"Putin je doneo odluku nakon izveštaja specijalnih službi. To je bilo njegovo pravo i njegov posao. Nije se sa mnom savetovao. Zahvalan sam mu što je dao takvo naređenje i što su mom obezbeđenju pomogli da realizuje takav zadatak - izvedu me i spasu mi život", rekao je Janukovič.

On je izjavio da ne poriče odgovornost za krvoproliće na ulicama Kijeva tokom velikih protesta u februaru 2014. godine, ali je naglasio da nikada nije snagama bezbednosti naredio da pucaju na demonstrante.

Ipak, Janukovič je priznao da nije uradio dovoljno da bude sprečeno prolivanje krvi u glavnom gradu Ukrajine.

"Nisam dao naredbu da se koristi oružje, to nije u mom delokrugu... Bio sam protiv korišćenja bilo kakve sile, bio sam protiv krvoprolića, ali su pripadnici bezbednosnih snaga uradili ono što po zakonu mogu da urade. Oni imaju pravo da koriste oružje", podsetio je Janukovič.

Više od 100 demonstranata ubijeno je na kijevskom centralnom trgu Majdan u sukobu sa policijom, a neposredno potom Janukovič je napustio Ukrajinu.

Vladimir Putin je 23. februara 2014. naredio da ruske specijalne snage dovedu Janukoviča u Moskvu.

"Nije me konsultovao o tome... Naravno da sam mu zahvalan što mi je spasao život. Ja sam upozoravao da sukobi neće ostati samo na Majdanu i da će otići mnogo dalje. I otišli su... Uništili su nam državu, uvukli su svet u konflikt", dodao je Janukovič.

Viktor Janukovič pobijedio je 2010. godine na predsjedničkim izborima, a na njegovo mjesto je po izbijanju rata u Ukrajini došao Petro Porošenko.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.