Izvor: B92, 22.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

J. Afrika: Nastavlja se egzodus

Johanesburg -- Egzodus imigranata iz Južne Afrike nastavlja se i nakon što je predsednik Tabo Mbeki dao zeleno svetlo za angažovanje vojske, prvi put posle ukidanja aparthejda.

U talasu nasilja 42 osobe su izgubile život, a blizu 16.000 je raseljeno. Jedan državljanin Mozambika ubijen je, a dva autobusa su zapaljena tokom sinoćneg nasilja u provinciji Mpumalanga, na istoku zemlje.

Oko 9.000 ljudi, uglavnom državljana Mozambika, ali i Zimbavea, pobeglo je iz Južne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Afrike od početka izbijanja nasilja 11. maja, u gradu Aleksandra, istočno od prestonice Johanesburga.

Naoružane grupe Južnoafrikanaca krstare ulicama gradova u potrazi za strancima.

Povod nasilju su optužbe da imigranti oduzimaju posao domaćem stanovništvu, kao i da su odgovorni za visoku stopu kriminala u zemlji.

Prema nekim procenama, proteklih godina je u Južnu Afriku stiglo čak tri miliona imigranata samo iz Zimbabvea, gde je ekonomska situacija izuzetno teška.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.