Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje premijera Japana

Tokio -- Premijer Japana Šinzo Abe izvinio se za seksualnu eksploataciju žena pod japanskom okupacijom tokom II svetskog rata.

Abe je ranije ovog meseca rekao da nema dokaza da su japanske vlasti ili vojska odvodili žene kako bi radile kao "žene za utehu", kako su u Japanu nazivane žene, uglavnom iz Kine i Koreje, koje su primoravane na prostituciju tokom rata.

Abe je danas rekao i da stoji iza saopštenja nekadašnjeg glavnog sekretara Vlade Joheija Kona, iz 1993, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kom se navodi da su vlasti Japana bile umešane u rad bordela i u kom se navodi izvinjenje zbog prinudne prostitucije.

Abe je, međutim, dodao da vlasti neće dati novo izvinjenje čak i ako Kongres SAD usvoji rezoluciju s takvim zahtevom. "Izvinjavam se sada i ovde kao premijer i tako je kao što je navedeno u Konovom saopštenju", rekao je Abe u parlamentarnom odboru na pitanje opozicionog poslanika.

Abe je rekao da saoseća s ljudima koji su prošli takve teškoće i da se izvinjava "zbog činjenice da su bili dovedeni u takvu situaciju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.