Izraelski špijun za 25 Egipćana

Izvor: B92, 25.Okt.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski špijun za 25 Egipćana

Izrael -- Izraelska vlada odobrila je razmenu zatvorenika s Egiptom u kojoj će biti oslobođen osumnjičeni izraelski špijun Ilan Grapel za 25 Egipćana.

Na osnovu dogovora o razmeni, Grapel će biti pušten u četvrtak.

Jednoglasna odluka vlade doneta je nakon što se izraelski pregovarački tim u ponedeljak sastao sa Grapelom u Kairu da ga obavesti o oslobađanju iz egipatskog zatvora, u kome je držan od 12. juna.

Članovi tima sastali su se sa Grapelom u sedištu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << egipatske obaveštajne službe i saopštili da je on u dobrom zdravstvenom stanju i da će se pregovori Egipta i Izraela nastaviti kako bi se oslobodio i Ouda Tarabin, izraelski beduin, koga Egipat drži već 11 godina pod otpužbom za špijunažu.

Oni su pohvalili izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za danonoćne pregovore i "bavljenje osetljivom situacijom", kako su rekli. Grapel je najpre optužen za špijunažu, ali je optužba kasnije preinačena u huškanje na pobunu i oštećenje javne zgrade za vreme protesta protiv režima u Egiptu.

SAD su se posebno angažovale u poslednja dva meseca da Grapel bude oslobođen, navode izraelski mediji.

U zamenu za njega biće puštena između ostalih egipatskih zatvorenika i tri maloletnika.

Međutim, uprkos tvrdnjama izraelskih zvaničnika da će biti razmenjeni samo egipatski zatvorenici optuženi za kriminal, egipatski mediji navode da će biti puštena i dvojica zatvorenika optužena da su planirali napade u Izraelu u saradnji sa palestinskim ekstremistima.

Predstojeća razmena biće najveća između Izraela i Egipta, dve susedne zemlje koje su potpisale mir 1979. godine.

U Netanijahuovom kabinetu se ističe da je postignuti dogovor rezultat američkog posredovanja i da nijedan egipatski zatvorenik sa liste za oslobađanje nije bio umešan u napade na izraelske građane.

Zatvorenici će se razmeniti nešto više od nedelju dana nakon razmene otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita za 477 palestinskih zatvorenika, u prvoj fazi, na osnovu dogovora sa Hamasom.

U drugoj fazi u roku od dva meseca biće pušteno na slobodu još 550 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.