Izraelska vojska nadomak grada Gaze /video/

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 04.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska nadomak grada Gaze /video/

Najmanje 47 Palestinaca poginulo je danas u kopnenoj operaciji izraelske vojske u pojasu Gaze. Izraelske trupe od sinoć vode žestoke borbe sa palestinskim radikalnim pokretom Hamas nadomak bivše jevrejske kolonije u Necarinu, oko tri kilometara južno od grada Gaze.

Kopnena vojska, uz pomoć iz vazduha i napade artiljerije, napreduje unutar palestinske teritorije gde je ušla sinoć posle osam dana bombardovanja. Borbe se vode na severu pojasa Gaze u mestu Džabalija i u istočnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kvartu grada Gaze - Zejtunu. Prema rečima očevidaca, 50-ak oklopnih vozila i tenkova kao i drugih kopnenih jedinica je nadomak bivše jevrejske kolonije u Necarinu, oko tri kilometara južno od grada Gaze. Nekoliko desetina porodica beži prema jugu, dodaju očevici, prenose agencije.

Jevrejska kolonija Necarim je evakuisana u leto 2005. godine.

Izraelska vojska u Jerusalimu danas je saopštila da je jedan vojnik poginuo u borbi u Gazi, što je prva izraleska žrtva sukoba koju je vojska priznala od početka ofanzive. Prema prethodnom bilansu izraelske vojske, najmanje 30 vojnika je ranjeno u borbama, od kojih dva teže.

Od 47 Palestinaca koji su poginuli, najmanje 17 su civili. Od početka izraelske ofanzive na Gazu, 27. decembra, poginulo je više od 500 ljudi.

"Broj žrtava je najmanje 500, od kojih 87 dece, a povređeno je najmanje 2.450 ljudi", rekao je AFP-u palestinski lekar Muavija Hasanije.

Dvojica visokih aktivista Hamasa Husam Hamdan i Muhamed Hilo poginuli su u izraelskom vazdušnom udaru na Kan Junis, u trenutku pojačanih izraelskih napada na pojas Gaze. Hamdan i Hilo su bili odgovorni za ispaljivanje raketa na jug Izraela, kao i za specijalne jedinice Hamasa u pojasu Gaze.

Novinarima je i dalje zabranjen ulazak u pojas Gaze, tako da informacija iz prve ruke nema.



Peres isključio mogućnost primirja u pojasu Gaze


Izraelski predsednik Šimon Peres odbacio je bilo kakvu mogućnost primirja u palestinskoj obasti Gaze, ali je dodao da Izrael nema nameru da okupira Gazu.

"Nemamo nameru ni da okupiramo Gazu, niti da slomimo Hamas, već da slomimo teror. A Hamasu je potrebna prava i ozbiljna lekcija. Upravo je dobijaju. Nećemo prihvatiti pomisao da Hamas nastavi borbu a mi da proglasimo primirje. To nema smisla", rekao je Peres.

Izraelski premijer Ehud Olmert tvrdi da je kopnena ofanziva na pojas Gaze bila neizbežna, a ministar odbrane Ehud Barak najavio je da će biti proširena i pojačana, ako bude neophodno. Olmert je rekao da Izrael nije mogao da dozvoli da stanovnici juga zemlje budu neprestana meta raketiranja palestinskih ekstremista i nije imao drugog izbora već da nešto preduzme.

"Rat je pun iznenađenja i teških izazova, ali naši najbolji borci vode operaciju", rekao je Barak na sednici vlade.

Šef izraelske bezbednosne službe Juval Diskin ocenio je na sednici vlade da je Hamas ublažio zahteve za prekid vatre s Izraelom. Šef vojne obaveštajne službe, general Amos Jadlin je rekao da je Hamasu zadat ozbiljan udarac i da su ubijene "stotine terorista i narušena sposobnost da prave oružje".

"Hamas je od sebe napravio predmet mržnje u svetu i regionu, svrstavši se s Iranom i Sirijom", rekao je Jadlin.

Evropska unija je u međuvremenu najavila da će obezbediti tri miliona dolara hitne humanitarne pomoći za Palestince u pojasu Gaze. Precizirano je da će pomoć, uključuujući hranu, hitnu popravka skloništa i lekove biti obezbeđena kroz agencije UN. EU je istovremeno apelovala da Izrael pusti da se pomoć isporuči preko granice.

Švarcenberg: Teško do prekida sukoba

Ministri spoljnih poslova Evropske unije počeli su danas misiju u cilju prekida vatre u pojasu Gaze, priznajući da se suočavaju sa teškim zadatkom. Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg, čija je država 1. januara preuzela predsedavanje EU, izjavio je u Pragu da će biti veoma teško da diplomatska misija EU za Bliski istok postigne uspeh.

"Jasno je da je situacija veoma teška", rekao je Švarcenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU za spoljne poslove Benitom Ferero-Valdner.

Švarcenberg je rekao da će Unija pokušati da "otvori sve kanale kako bi humanitarna pomoć stigla u Gazu" i "razgovarati kakvi uslovi treba da budu uspostavljeni kako bi se omogućio prekid vatre".



Gradonačelnik Njujorka podržao izraelsku operaciju


Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg doputovao je u Izrael da izrazi solidarnost s Izraelcima, suočennim sa raketnim napadima iz pojasa Gaze, dok već deveti dan traje izraelska ofanziva na tu palestinsku teritoriju pod kontrolom Hamasa. Blumberg je posetio luku Aškelon, jednu od meta napada palestinskih ekstremista, izrazivši podršku vojnoj operaciji "Čvrsto olovo", preneli su izraelski mediji.

Obraćajući se novinarima, Blumberg, inače američki Jevrejin, rekao je da bi on učinio sve da zaštiti svoje građane kada bi on bio lider države Izrael.

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs otkazala je zvaničnu posetu Kini 7. i 8. januara, da bi se posvetila krizi u pojasu Gaze. Umesto nje, u Kinu će otići njen zamenik Džon Negroponte, saopštio je večeras Stejt department.

Rusija zabrinuta zbog civilnih žrtava

Rusija je ozbiljno zabrinuta zbog civilnih žrtava izraelske operacije u pojasu Gaze i tamošnje teške humanitarne situacije, izjavio je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev u razgovoru sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

Medvedev, koji je sa Olmertom razgovarao preko telefona, istakao je važnost što skorijeg upostavljanja prekida vatre, preneo je Rojters saopštenje iz Kremlja.

Rusija je stalni član Saveta bezbednsti UN i pripadnik bliskoistočne posredničke četvorke.

Palestinska dijaspora najavila skup solidarnosti u Beogradu

Nevladina organizacija Palestinska dijaspora u Srbiji održaće sutra u 14 časova na Trgu Republike u Beogradu skup solidarnosti sa palestinskim narodom povodom intervencije izraelske vojske u pojasu Gaze.

Predsednik organizacije Palestinske dijaspore u Srbiji Masud Al Aga rekao je večeras agenciji Beta da su na skup pozvani strani ambasadori, predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija i medija kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice.



SAD blokirale saopštenje Saveta bezbednosti UN o Gazi


SAD su sinoć blokirale usvajanje saopštenja Saveta bezbednosti UN u kome se poziva na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i izražava zabrinutost zbog pogorašanja situacije nakon izraelske kopnene akcije u Gazi.

Predsedavajući Saveta bezbednosti UN u januaru, ambasador Francuske Žan-Moris Riper rekao je da nije postignut dogovor o saopštenju, ali da među članicama postoji "snažno slaganje" u vezi sa situacijom u pojasu Gaze. Ta "slaganja" se odnose na zabrinutost zbog pogoršanja situacije, potrebu za hitnim prekidom vatre i dostavljanje humanitarne pomoći, naveo je Riper nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost i trajao oko četiri sata.

Zamenik ambasadora SAD u UN Alehandro Volf rekao je da SAD ne vide mogućnost da će se Hamas povinovati prošlonedeljnom pozivu Saveta bezbednosti UN za hitan prekid nasilja. Volf je dodao da zato novo saopštenje u ovom trenutku ne bi imalo svrhe niti izgleda na uspeh, i ocenio da ni Savet bezbednosti UN ne bi imao koristi od toga.

Vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN sazvan je na zahtev Libije, jedine arapske zemlje u tom telu UN, pošto je Izrael uputio tenkove i kopnene jedine u Gazu.

Libija je dostavila nacrt saopštenja u kome se izražava "ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Gazi, posebno nakon pokretanja izraelske kopnene ofanzive" i pozivaju sve strane na hitno postizanje primirja.

Od kada je postala nestalna članica Saveta bezbednosti UN, Libija se tokom protekle godine u više navrata sukobljavala sa SAD zbog izraelsko-palestinskog pitanja, a SAD su nastojale da ta tema što ređe bude na dnevnom redu.

Hamas: Sednica Saveta bezbednosti UN farsa

Radikalni palestinski pokret ocenio je danas da je neuspeh članica Saveta bezbednosti UN da se dogovore o saopštenju u kome se poziva na prekid sukoba u pojasu Gaze samo farsa.

"Ono što se desilo u Savetu bezbednosti UN je farsa koja pokazuje razmere dominacije Amerike i cionističkih okupatora u njegovim odlukama", saopštio je portparol Hamasa Favzi Barhum.

Navodi se i da je SB UN potvrdio svoje slaganje sa stavovoima "okupatora" i da mu je "pružio mogućnost da nastavi masakr u Gazi".

Palestinski ambasador pri UN traži strogost prema Izraelu

Palestinski ambasador pri UN Rijad Mansur zatražio je sinoć, uoči hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN o situaciji u pojasu Gaze, da Savet bezbednost uputi strogu poruku Izraelu da odmah obustavi svaku vojnu akciju.

"Naš je stav da Savet bezbednost mora da reaguje na ono što se dešava u pojasu Gaze kroz predsedničko saopštenje u kojem bi se zatražila hitna obustava vatre i povlačenje kopnene vojske Izraela iz pojasa o hitnoj obustavi vatre", rekao je Mansur. "Kada je 3.000 Palestinaca ubijeno i ranjeno za nedelju dana i kada je pokrenuta druga kopnena faza akcije Izraela, Savet bezbednosti UN mora da reaguje, kako ne bi bilo možda i nekoliko hiljada žrtava".

On je ocenio da je ta akcija "nemoralna i ilegalna" i da Savet bezbednosti "ne može da sedi skrštenih ruku".

Papa pozvao na hitan prekid sukoba u Gazi

Papa Benedikt Šesnaesti pozvao je danas Izraelce i Palestince da odmah obustave sukob u pojasu Gaze. Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da nedavna istorija pokazuje da "rat i mržnja nisu rešenje" za probleme u regionu. Papa je vernicima okupljenim na Trgu svetog Petra u Vatikanu rekao da hrišćanski lideri u Svetoj zemlji pozivaju vernike da se mole za okončanje sukoba i za pravdu i mir. Vatikan je izrazio nadu da će papa na proleće posetiti Svetu zemlju.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti treba da izvrši pritisak na Izrael da sprovede i poštuje odluku Saveta sa prošlonedeljnog sastanka.

Savet bezbednosti je prošle nedelje zatražio hitan prekid neprijatelstava i svih aktivnosti u pojasu Gaze.

Novi sastanak je zakazan za noćas jer je Izrael u subotu uveče započeo kopnenu operaciju unutar pojasa Gaze posle osam dana vazduhoplovnih napada. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je sinoć hitan prekid kopnene operacija Izraela.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog ozbiljnog pogoršavanja situacije u Gazi, "koja uključuje pokretanje izraelske kopnene operacije, kao i upotrebu teškog naoružanja i nastavka raketnog napada".

"Generalni sekretar je razgovarao sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i izrazio mu izuzetnu zabrinutost i razočaranje", navodi se u saopštenju UN.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.