Izrael testirao balističku raketu

Izvor: B92, 25.Feb.2013, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael testirao balističku raketu

Jerusalim -- Izrael je uspešno testirao unapređenu balističku raketu-presretača, saopštilo je izraelsko ministarstvo odbrane.

Rakete "Erou III" (Strela), čiju izgradnju su podržale SAD, imaju za cilj da obore rakete koje dolaze na visini dovoljno velikoj da se omogući bezbedno raspadanje bojevih glava.

Današnja proba nije uključila nijednu dolazeću metu, već se testirao njen let, kaže se u saopštenju.

Rakete "Strela" su namenjene za lansiranje u vazduh, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde se bojeve glave odvajaju i pretvaraju u takozvane kamikaze-satelite koji potom tragaju za metama i pogađaju ih.

Testiranje nove generacije raketa "Strela" treba da ojača odbrambene kapacitete izraelske države od pretnji sa kojom je suočena, uključujući pretnje od Irana i Sirije, ocenjuje Rojters.

Pentagon i američka firma Boing su bili partneri na izgradnji ove rakete.

Vašington je ranije tvrdio da je njegova podrška izraelskim raketama-presretačima način da se ubedi Izrael da postoje pasivnija sredstva za odbranu umesto vodjenja preventivnih ratova što je bio slučaj u prošlosti sa tom zemljom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izrael testirao antiraketni sistem

Izvor: RTS, 25.Feb.2013

Uspešno testiran antiraketni sistem "arou" (strela), saopštilo ministarstvo odbrane Izraela. Testiranje obavljeno zajedno sa američkim snagama. Taj sistem trebalo bi da brani Izrael od napada iz Irana...Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je da je, zajedno sa sa američkim snagama, prvi put...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.