Izrael počeo razmeštanje rezervista

Izvor: RTS, 11.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael počeo razmeštanje rezervista

Izraelska armija počela razmeštanje rezervista u pojasu Gaze, prvi put otkako je pre 16 dana počela ofanziva na tu palestinsku teritoriju, koju kontroliše Hamas. Nastavljaju se i vazdušni udari i kopneno napredovanje vojske. Izraelska vlada saopštava da je blizu ispunjenja cilja.

Izraelska ofanziva u pojasu Gaze "bliži se svom cilju", rekao je izraelski premijer Ehud Olmert.

"Izrael se bliži svojim ciljevima, ali je potrebno više strpljenja i odlučnosti da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi se to postiglo i da bi se promenila bezbednosna situacija na jugu, kako bi građani živeli bezbedno", rekao je Olmert na otvaranju saveta ministara.

Olmert i dalje brani stav svoje vlade da ne stopira ofanzivu protiv Hamsa, uprkos velikom broju cilivnih žrtava sa palestinske strane i apelu Saveta bezbednosi UN o prekidu vatre.

"Nijedna rezolucije ne može da nam uskrati osnovno pravo da odbranimo svoje građane", poručio je Olmert.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da izraelska vojska nastavlja "efikasno" ofanzivu, dok vlada "pokušava da nađe način kako diplomatskim putem da se okonča operacija".

Izraelska vlada je naredila vojnim snagama da angažuje neophodne rezerviste, pominjući cifru od desetine hiljada. Skoro isto toliko rezervista je bilo mobilisano na osnovu ranije naredbe nedelju dana ranije.

Objava mobilizacije se poklopila s pokretanjem kopnene ofanzive, nakon vazdušnih udara i paljbe s borbenih brodova s ciljem da se okonča palestinska raketna vatra na jug Izraela.

Portpaorl izraelske vojske Avital Lejbovic porekla je da se radi o novoj trećoj i završnoj fazi operacije protiv ciljeva Hamasa, naglasivši da je u Gazi razmeštan samo mali broj rezervnih vojnika i jedinica.

U međuvremenu je izraelska vojska je opkolila grad Gazu i dospela najdublje u to područje za poslednjih tri do četiri godine, dok izraelske vazduhoplovne snage žestoko bombarduju mrežu tunela ispod granice s Egiptom, koji navodno služe za krijumčarenje oružja.

Iz pojasa Gaze stižu izveštaji da se nastavljaju i vazdušni udari i kopneno napredovanje vojske.

Više od 30 Palestinaca ubijeno je danas, čime je broj žrtava na palestinskoj strani od 27. decembra, kada su počeli izraelski vazdušni udari, dostigao bezmalo 900, rečeno je u palestinskoj bolnici.

Pucano iz pravca Sirije

Na izraelske vojnike stacionirane na Golanskoj visoravni, iz pravca Sirije otvorena je vatra iz lakog naoružanja, ali niko nije povređen. 

Izrael je zbog ovog incidenta uložio prigovor posmatračkoj misiji UN koja nadgleda pograničnu oblast.

Izraelski mistar spoljnih poslova Cipi Livni izjavila je u međuvremenu da rat Izraela protiv islamističkog Hamasa, koji kontroliše pojas Gaze, nije jednokratan konflikt koji će se završiti sporazumom.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu s nemačkim kolegom Frankom- Valterom Štajnamajerom u Jerusalimu, ona je rekla da će Hamas žaliti zbog dana kada je odlučio da pojača raketnu vatru na Izrael, pod pretpostavkom da će Izraelci pokazati uzdržanost.

Abas poziva na primirje 

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je iz Kaira rivalski islamistički pokret Hamas da prihvati plan Egipta za okončanje rata sa Izraelom u Gazi.

Abas je razgovarao sa predsednikom Egipta Hosnijem Mubarakom i pozvao Hamas, sa kojim inače ne kontaktira, da takođe pošalje delegaciju u Kairo i pregovara sa Egiptom.

Politički lider Hamasa Kaled Mašal poručio je iz Damaska, gde je u izgnanstvu, da njegova organizacija neće razmatrati primirje u pojasu Gaze sve dok Izrael ne okonča ofanzivu i otvori granične prelaze te palestinske teritorije.

U međuvremenu izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Izrael šokiran i uznemiren zbog izjave vatikanskog kardinala Renata Martina koji je pojas Gaze na udaru ofanzive Izraela uporedio s koncentracionim logorom.

Nekoliko stotina Izraelaca demonstriralo je u Tel Avivu zahtevajući od obeju strana prekid vatre u pojasu Gaze, gde izraelska vojska ratuje protiv radikalnog palestinskog pokreta Hamas.

Više desetina hiljada demonstranata izašlo je na ulice gradova širom Evrope i Bliskog istoka da bi protestovali protiv ofanzive Izraela u Gazi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael razmešta rezerviste u pojasu Gaze

Izvor: Mondo, 11.Jan.2009

Izraelska armija je počela da razmešta rezerviste u pojasu Gaze, prvi put otkako je pre 16 dana počela ofanziva na tu palestinsku teritoriju, koju kontroliše Hamas. Najmanje 27 Palestinaca ubijeno je danas čime je broj žrtava na palestinskoj strani od početka izraelskih napada dostigao bezmalo...

Nastavak na Mondo...

IZRAELCI BLIZU CILJA

Izvor: Press, 11.Jan.2009

Izraelska vojska počeće borbe u najgušće naseljenim sredinama pojasa Gaze. Zvaničnici veruju da će posle toga Izrael uspostaviti potpunu kontrolu nad celom teritorijom. .Izraelska ofanziva na pojas Gaze, koja je 27. decembra počela vazdušnim udarima i paljbom s borbenih brodova, a potom...

Nastavak na Press...

Ofanziva Izraela nastavljena nesmanjenom žestinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 11:37

TEL AVIV, GAZA - Izraelska ofanziva na pojas Gaze, koja je počela 27.decembra, nastavljena je danas nesmanjenom žestinom, pošto je sinoć objavljeno da su i jedinice rezervista poslate na tu palestinsku teritoriju, koju kontroliše radikalni islamistički Hamas. Borbe se istovremeno približavaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.