Izvor: B92, 22.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael koristio fosforne bombe

Jerusalim -- Izraelska vojska koristila je fosforne bombe tokom sukoba sa libanskim Hezbolahom u avgustu, prenosi izraelski dnevnik "Harec".

Iako je Liban optuživao izraelsku vojsku da je u sukobima koristila takve bombe, Izrael je do sada samo priznao ih je koristio isključivo za obeležavanje teritorije.

Zvaničnik izraelske vlade Jakob Ederi prošle sedmice je potvrdio da je izraelska vojska koristila fosforne bombe i dodao je da govori u ime izraelskog ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane Amira Pereca.

Ederi je dodao da prema međunarodnom pravu upotreba tih bombi, čiji hemijski agensi kod ljudi izazivaju teške opekotine, nije zabranjena. Međutim, organizacije za zaštitu ljudskih prava, uključujući i Crveni krst, zalažu se za zabranu ovog tipa naoružanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.