Izvor: B92, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izrael izveo akciju u Siriji"

Tel Aviv -- Bivši savetnik Benjamina Netanjahua potvrdio je su vazduhoplovne snage Izraela 6. septembra izvele akciju na sirijskoj teritoriji.

Uzi Arad, bivši savetnik nekadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ističuče da zna šta se dogodilo i da će to, kada izbije na videlo "svakoga zaprepastiti". On je to rekao za "Njusvik" u trenutku dok zvanični Izrael još ćuti o operaciji svojih vojnih snaga na severoistoku Sirije. Netanijahu, lider izraelske opozicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove sedmice je, takođe, potvrdio operaciju.

On je rekao da je bio unapred upoznat i da je čestitao premijeru Ehudu Olmertu kada je misija izvedena, ne ulazeći u detalje.

Njegova izjava izazvala je oštre osude i političkih i vojnih krugova u Izraelu koji su je označili "vrhunskom neodgovornošću".

Iako je od misterioznog udara izraelskih borbenih aviona prošlo više od dve sedmice, detalji nisu poznati, a izraelski mediji uglavnom prenose pisanje strane štampe.

Američka i britanska štampa navode da je meta bila neka vrsta nuklearnog postrojenja koje je Sirija gradila u blizini granice s Turskom, u saradnji sa Severnom Korejom.

Zeleno svetlo za napad dala je, navodno, adminstracija američkog predsednika Džordža Buša, nakon što su pruženi dokazi o kakvim aktivnostima se zapravo radi.

Izrael do sada nije odgovarao na optužbe Sirije da su izraelski avioni povredili njen vazdušni prostor i ispustili municiju, bežeći od protivvazdušne odbrane.

Za razliku od toga, ti izraelski zvaničnici nisu oklevali 1981. godine da priznaju bombardovanje iračkog nuklearnog postrojenja Osirak u izgradnji, kraj Bagdada.

Izrael je time zaustavio ambicije tadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina da razvije nuklearno oružje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.