Izrael i Hamas poštuju prekid vatre

Izvor: Studio B, 22.Nov.2012, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael i Hamas poštuju prekid vatre

Prekid vatre između Izraela i islamističkog Hamas, koji vlada pojasom Gaze, na snazi je od sinoć u 21 sat i za sada ga, izuzev raketa ispaljenih iz Gaze na koje nije bilo izraelskog odgovora, obe strane poštuju.

Izraelski radio je javio da su neke rakete ispaljene iz Gaze neposredno posle uspostavljanja prekida vatre, ali izraelskog odgovora nije bilo. Nakon ponoći nije bilo vatre ni u jednom pravcu.

Prošle noći su hiljade stanovnika pojasa Gaze izašle na ulice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mahale zastavama i vatrometom slavile kraj sukoba, javljaju strane agencije.

U međuvremenu je Savet bezbednosti UN pozvao i jednu i drugu stranu da poštuje prekid vatre, pohvalivši napore egipatskog predsednika Muhameda Mursija da posreduje dogovoru o okončanju osmodnevvog nasilja.

U saopštenju 15 zemalja članica SB UN je navedeno da se "osuđuje gubitak civilnih života kao rezutlat te situacije i ponavlja potreba da se preduzmu odgovarajući koraci kako bi se osigurala bezbednost i dobrobit civila i njihova zaštita u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom".

Takođe je pohvaljen i generalni sekretar Ban Ki -mun koji je posetio region ove nedelje i pozvao međunarodnu zajednicu da obezbedi hitnu pomoć, uključujući hranu i medicinske zalihe za Palestince u Gazi.

Ban je pozdravio prekid vatre rečima: "Mi smo svi svesni da ima mnogih detalja koji se moraju učvrstiti za širi, održivi prekid vatre da se uspostavi na duži rok". Kazao je takođe da je imperativ za obe strane da se drže prekida vatre.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je Izrael spreman da deluje ako Hamas prekrši prekid vatre kome je posredovao Egipat.

"Ciljevi operacije su ostvareni. Znam da ima građana koji očekuju oštriji stav u Gazi i mi smo spremni da ga napravimo. Mi ćemo izabrati kada, protiv koga i kako da delujemo", rekao je Netanijahu, istakavši - "Sada smo odlučili da damo primirju šansu".

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak objasnio je da je primirje zapravo razumevanje, a ne pravi sporazum. On je istakao da je to razumevanje između Izraela i Egipta i Egipta i Hamasa, imajući u vidu da dve strane nisu pregvorale direktno.

"Nema sporazuma, držim papir u svojim rukama. Zatišje će biti dočekano zatišjem", kazao je Barak.

Izraelski vojni zvaničnici izrazili su uverenje da ne samo Hamas nego i manja organizacija Islamski džihad nameravaju da primene prekid vatre i da spreče napade na Izrael.

Izraelska armija ostaje u pripravnosti dok postepeno povlači kopnene snage koje je nagomilala na granici s tim područjem.

"Svaki napad će rezultirati momentalnim odgovorom" , upozorili su neimenovani izvori.

Isti izvori su rekli da će u Gazi biti proslava pobede iako tek treba da se utvrdi kolika je šteta naneta ekstremističkim frakcijama.

U sukobima koji su počeli 14. novembra ubistvom komandira vojnog krila Hamsaa Ahmeda al Džabarija poginulo je više od 150 Palestinaca i pet Izraelaca.

Posmatrači prilika ističu da je prekid vatre osetljiv i da se uspeh može meriti iz minuta u minut, ističe Bi-Bi-Si(BBC).

Na osnovu sporazuuma Izrael je pristao da okonča sva neprijateljstva i ciljana ubistva, dok su se palestinske frakcije obavezale da prestanu raketiranje Izraela i pokretanje većih napada.

Takođe se predviđaju razgovori o otvaranju graničnih prelaza u Gazu i olakšavanje ograničenja na kretanje ljudi i roba.

Prekid vatre objavio je sinoć u Kairu egipatski šef diplomatije Kalem Amr. Prethodno se u pregovore uključila američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je pre toga bila u Izraelu i u Ramali na Zapadnoj obali.

Lider Hamasa Kaled Mašal označio je izraelsku ofanzivu neuspehom, istakavši da će se svi granični prelazi u Gazu otvoriti.

U Izraelu je međutim bilo malih protesta na jugu u gradu Kirjat Malahi gde je troje civila poginulo od eksplozije rakete.

Izrael tvrdi da je ciljao 1.500 terorističkih meta u operaciji Stub odbrane, 30 ekstremista, bezmalo 1.000 rampi za ispaljivanje raketa i 140 tunela za kirumčarenje oružaja. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pristao je na primirje na sugestiju američkog predsednika Baraka Obama da da šansu stabilazaciji situacije iako se uoči dogovora u bombaškom napadu na autobus u Tel Avivu ranjeno 17 ljudi.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.