Dan sećanja na žrtve holokausta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na žrtve holokausta

TEL AVIV - U Izraelu su se jutros na dva minuta oglasile sirene, čime je zemlja još jednom počela da obeležava Dan sećanja na holokaust i šest miliona Jevreja ubijenih za vreme nacizma u Drugom svetskom ratu.

Sa oglašavanjem sirena stao je i saobraćaj na ulicama izraelskih gradova pošto su vozači izašli iz svojih vozila, a pešaci na trotoarima su zastali i pognutih glava, u tišini, odali poštu svojim sunarodnicima, žrtvama nacizma.

Obeležavanje sećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na žrtve nacizma počelo je sinoćnjom ceremonijom u memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, kojoj su prisustvovali visoki izraleski zvaničnici, žrtve holokausta i njihove porodice, prenele su agencije.

Šest baklji u znak sećanja na šest miliona Jevreja

Šestoro preživelih je zapalilo šest baklji u znak sećanja na šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti.

"Prošle su 63 godine od kad više nema nacističkih fabrika smrti, ali, ipak, i posle toliko vremena, dimenzije holakausta ostaju nepojmljive, šokantne i jezive", rekao je izraelski premijer Ehud Olmert.

"Ko bi mogao da poveruje da je moguće da se i posle 63 godine ružno lice mržnje prema Jevrejima pojavljuje na različitim mestima širom sveta", istakao je Olmert na ceremoniji.

On je dodao da i dalje ima onih koji negiraju holokaust, poručujući im da se ne sme dozvoliti da se tako nešto ikad više ponovi.

Komemorativni skupovi će i danas biti nastavljeni u Jad Vašemu, dok će tv i radio stanice emitovati specijalne programe, a imena jevrejskih žrtava biće pročitana u izraelskom parlamentu.

Od devet miliona Jevreja u Evropi ubijene dve trećine

Ujedinjene nacije su 27. januar proglasile Međunarodnim danom sećanja na holokaust jer je na taj dan 1945. godine oslobođen nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Izrael, međutim, obeležava sećanje na žrtve holokausta 27. dana u jevrejskom mesecu Nišanu, nedelju dana pre Dana nezavisnosti jevrejske države.

Procenjuje se da su nacisti i njihovi pomagači tokom Drugog svetskog rata, od ukupno devet miliona Jevreja u Evropi, ubili dve trećine tog naroda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.