Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Poziv na ubistvo Nasralaha

Tel Aviv -- Nekoliko izraelskih ministara pozvalo je na ubistvo vođe libanskog Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Poziv je usledio dan pošto je on objavio da njegova šijitska organizacija poseduje delove tela izraelskih vojnika, ubijenih u drugom libanskom ratu 2006. Ministar unutrašnjih poslova Meir Šitrit, iz partije centra Kadima je ocenio da Izrael "ne bi trebalo da se boji Nasralaha, već da ga likvidira".

Jićak Koen iz verske partije Šas izjavio je na redovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sednici vlade da je "Nasralah okrutan i lud čovek" i da on ne razume zašto je još uvek živ, kada je trebalo da bude likvidiran odavno.

Istovremeno je Koen preporučio vladi da Nasralah bude ubijen, uz objašnjene da ga izjave vođe Hezbolaha podsećaju na Hitlera.

Član Vlade Zeev Boim nazvao je vođu Hezbolaha, koji uživa podršku Sirije i Irana, "pacovom iz kanalizacije", kome ne treba dopustiti da vidi svetlost dana.

U subotu se Nasralah pojavio u javnosti prvi put od septembra 2006, upozorivši Izrael da ne napada Liban i tvrdeći da je izraelska armija (IDF) "ostavila delove tela vojnika u selima i poljima" .

"Mi posedujemo ruke i noge izraelskih vojnika i imamo skoro celo jedno telo. Oni su bili tako slabi na terenu da su ostavili iza sebe ostatke ne jednog, dva ili tri, već velikog broja vojnika," kazao je Nasralah pošto je učestvovao u obeležavanju šijitskog praznika Ašura u južnom predgrađu Bejruta.

IDF je sinoć izdala saopštenje u odgovoru na taj govor, koji je označila "zlim i ciničnim", odbaciviši tvrdnju da Hezbolah poseduje telo mrtvog vojnika ostavljenog u Libanu."

Iako je IDF prenela tela svih 119 vojnika, ubijenih u drugom libanskom ratu, izraelski zvaničnici navode da je moguće da nisu svi posmrtni ostaci nađeni tokom evakuacije iz Libana koja se odvijala pod vatrom.

Ujedno je naglašeno da neće biti pregovora s Hezbolahom oko delova tela.

Drugi libanski rat počeo je 12. jula 2006, pošto su gerilci Hezbolaha oteli dvojicu izraelskih rezervista u prekograničnom napadu na sever Izraela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.