Izrael: Opšta blokada Zapadne obale

Izvor: S media, 08.Okt.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Opšta blokada Zapadne obale

Povodom obeležavanja Jom Kipura - Dana pokajanja, Izrael proglasio opštu blokadu Zapadne obale. Ulazak i izlazak na Zapadnu obalu dozvoljen samo bolesnicima i za humanitarne svrhe, a za sve izuzetke potrebna posebna dozvola.

Izrael je od ponoći proglasio opštu blokadu Zapadne obale, koja će trajati do subote uveče, povodom obeležavanja Jom Kipura - Dana pokajanja.

Prolaz uz specijane dozvole

Danas je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ograničen pristup džamiji Al Aksa u jerusalimskom Starom gradu, trećoj po značaju u islamu, zbog straha od nasilja na najsvetiji dan u jevrejskom kalendaru, saopštila je izraelska policija.

Ograničen je pristup muslimanima muškarcima mlađim od 45 godina, dok za žene nema ograničenja, prenele su agencije.

Izrael: Zapaljena džamija!

EU i SAD prave sporazum za izraelsko-palestinsko pitanje

Palestinci podnose zahtev za članstvo u UN 20. septembra

U vojnom sopštenju je navedeno da će ulazak i izlazak na Zapadnu obalu biti dozvoljen samo bolesnicima i za humanitarne svrhe, a za sve izuzetke potrebna je posebna dozvola.

Uobičajene mere

To je uobičajena mera predostrožnosti za sve glavne praznike u Izraelu zbog bojazni od napada. Policajci i graničari su se rasporedili u istočnom Jerusalimu, gde se nalazi Stari grad.

Povodom Dana pokajanja, posvećenog molitvama i postu, obustavljen je sav vazdušni saobraćaj u i iz Izraela u 13 sati po lokalnom vremenu do 21.30 sati.

U samoj zemlji obustavljen je takođe svaki drugi javni saobraćaj, a vožnja je dozvoljena samo ambulantnim i policijskim vozilima. Takođe se ne emituje radio i TV program.

Zatvoreni su i granični prelazi prema Jordanu i pojasu Gaze.

U međuvremenu ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Jevreja obeležava ovaj dan, odnosno da poste i idu u sinagoge, čak i oni Jevreji koji sebe smatraju sekularnim.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.