Izetbegović od HDZ očekuje fleksibilnost

Izvor: Press, 14.Nov.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović od HDZ očekuje fleksibilnost

Postoje razlozi zbog kojih se hrvatski narod u BiH oseća potisnuto, a SDA je spremna da napravi mehanizme koji će razbiti te bojazni, kaže zamenik predsednika stranke Bakir Izetbegović i dodaje da od lidera HDZ BiH,Dragana Čovića, očekuje fleksibilnost.
Radi se o dva koncepta pomoću kojih se mogu rešiti ovi problemi, a SDA, kako je naglasio, želi zajednički život Bošnjaka i Hrvata u BiH i smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da stvaranje zasebnih škola, televizija, entiteta i izbornih jedinica pod jednim krovom nije pravi put.

Izetbegović je to rekao posle današnjeg sastanka s Željkom Komšićem, predsednikom Demokratskog fronta, takođe hrvatske stranke, s kojim je razgovarao o daljnjim koracima u formiranju vlasti u BiH, prvenstveno na državnom nivou,prenosi agencija Fena.

On je najavio za sutra i sastanak s Draganom Čovićem, predsednikom HDZ, od koga, kako je rekao, očekuje fleksibilnost i potpisivanje okvirnih zaključaka."Ukoliko bude pristup - ili kako ja želim ili nikako, onda neće ići nikako", zaključio je Izetbegović.

Dokument "Programski principi za delovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018" su 9. novembra potpisali lideri SDA, DF-a i Saveza za promene, koji je opozicija u RS.



Do toga je došlo iako su se prethodno tri pobedničke stranke, SDA HDZ BiH i SNSD Milorada Dodika, načelno dogovorile da formiraju vlast po istom principu na svim nivoima-od entiteta do državnog.

Potpredsednik SDA je još tada pozvao Čovića na dogovor, dok je sinoć decidno saopštio da je neophodna promena partnera u vlasti iz RS na nivou BiH, i da kao partnera ne vidi SNSD Milorada Dodika.

Sa SDA i Demokratskim frontom je nova ekipa ljudi iz Republike Srpske koja je spremna na tektonske promene u političkim odnosima, rekao je on za Federalnu TV.

Jedna od ključnih tačaka neslaganja Izetbegovića i Dodika su entitetske i državne nadležnosti, među njima je i pitanje državne i vojne imovine. 

Kada je reč o popisu vojne imovine, Izetbegović je rekao da se radi o uknjižbi 63 perspektivne vojne lokacije za koje kaže da se podrazumevaju po Zakonu o odbrani.

"To je taj tzv. Talinski uvid, od pre četiri godine, koji smo mi podržali u Predsedništvu BiH i koji se podrazumeva po članu 84. Zakona o odbrani, ali koji je naprosto Milorad Dodik majstorski uspevao da eskivira sve ovo vreme", kaže on.

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je po potpisivanju sporazuma opozicionog Saveza za promene sa SDA i DF da je završen period institucionalne stabilnosti Srpske i da će postupci tog opozicionog bloka biti dalekosežno politički štetni za Srpsku.

On je rekao da je opozicija RS time pristala da prenese nadležnosti RS na nivo BiH, a kao diskutabilne stvari iz Sporazuma naveo je, između ostalog, i uknjižbu vojne imovine.

Lider HDZ,Dragan Čović,u dosadašnjim izjavama zalagao se da vlast na svim nivoima formiraju pobedničke stranke tri naroda-SDA,HDZ i SNSD.

Ako stranka Milorada Dodika formira entitetsku vlast, besmisleno je da bude zaobiđena pri formiranju vlasti na nivou BiH, rekao je on nedavno.

Inače, konstitutivna sednica novog saziva Skupštine RS zakazana je za 24. novembar.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.