Izabran predsednik Nagorno Karabaha

Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabran predsednik Nagorno Karabaha

Novi predsednik (Beta)

Jerevan -- Za predsednika separatističke azerbejdžanske provincije izabran bivši šef obaveštajne službe Bako Sakijan sa 85 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima, Masis Mailijan, zamenik ministra spoljnih poslova i Sakijanov glavni rival na izborima, dobio je 12 odsto glasova. Izborna komisija je navela da je na izbore izašlo 77 odsto birača, a konačne rezultate saopštiće kasnije danas. Izbore, međutim, nije nadzirala nijedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodna organizacija.

Azerbejdžan, pretežno muslimanska država koja je izgubila kontrolu nad Nagorno Karabahom posle rata s Jermenijom početkom devedesetih, odbio je da prizna izbore, za koje smatra da su nelegalni prema međunarodnom pravu.

Nagorno Karabah, s većinskim jermenskim stanovništvom, proglasio je nezavisnost devedesetih, ali ga nijedna država nije priznala. Dosadašnji lider Arkadij Gukasjan sišao je s vlasti posle dva petogodišnja mandata.

Juče održani izbori trebalo bi da potvrde nastojanje te oblasti za nezavisnost od Azerbejdžana. Oba vodeća kandidata rekla su da je njihov glavni cilj potpuna nezavisnost Nagorno Karabaha.

Sakijan je rekao da želi da od Nagorno Karabaha načini "primer demokratske vladavine" kako bi ubedio međunarodnu zajednicu da prihvati nezavisnost.

Mailijan se nada da će eventualno međunarodno priznanje nezavisnosti Kosova stvoriti značajan presedan koji će voditi zvaničnom prihvatanju nezavisnosti Karabaha.

Azerbejdžan i Jermenija, bivše sovjetske republike, počele su krajem osamdesetih borbu oko tog planinskog regiona, pretežno naseljenog Jermenima. Veći deo manjinskih Azera pobegao je tokom sukoba, a više od 35.000 ljudi je poginulo pre nego što je 1994. proglašeno primirje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.