Ivici Todoriću određen pritvor, ostali se brane sa slobode

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivici Todoriću određen pritvor, ostali se brane sa slobode

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odredio je pritvor Ivici Todoriću, dok će se ostalih 14 osumnjičenih braniti sa slobode, javila je agencije Hina.

To znači da će 12 uhapšenih u slučaju Agrokor, koji su u podne dovedeni na zagrebački Županijski sud, biti pušteni na slobodu, dok bi protiv osnivača posrnulog koncerna mogla biti raspisana poternica.

Advokati Ivice Todorića najavili su žalbu na takvu odluku suda.

"Nama >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je drago da su svi pušteni, a mi možemo da nastavimo svoj posao", kratko je prokomentarisala Todorićeva advokatkinja Jadranka Sloković. Njen saradnik Čedo Prodanović dodao je da će Todorićeva obrana preduzeti sve radnje koje su im na raspolaganju.

Žalbu na odluku istražnom sudije Zorana Luburića, koji je oslobodio sve osim Todorića, najavilo je i tužilaštvo. Zagrebačka županijska državna tužiteljka Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za sticanje koristi od više od milijardu kuna, a najavila je da će "kada se ostvare uslovi" zatražiti i blokadu imovine.

"Osim za Ivicu Todorića za nikoga nema istražnog zatvora, mera opreza ili kućnog pritvora, a ja bih rekao da nema ni nekog velikog postupka. Ali o tom potom", kazao je izlazeći sa suda advokat Todorićeve saradnice Piruške Canjuge Anto Nobilo.

Izvor: N1

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu zatražilo je ranije danas određivanje pritvora za 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor, među kojima su i osnivač posrnulog koncerna Ivica Todorić i njegovi sinovi, koji su i dalje nedostupni hrvatskim istražiteljima.

U saopštenju za javnost tužilaštvo je preciziralo da se određivanje istražnog zatvora traži za svih 15 osumnjičenih, zbog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticanjem na svedoke, veštake i učesnike postupka.

Njih sumnjiči za više krivičnih dela protiv privrede i za falsifikovanje, odnosno da su počinili krivična dela zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Akcija u slučaju Agrokor počela je u ponedeljak rano ujutro ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciju porodice Todorić. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora pre nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i uhapšeni uglavnom bivši članovi upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je u ponedeljak putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces. Advokati njegovih sinova nekoliko puta su rekli novinarima da će oni uskoro biti dostupni hrvatskim istražiteljima, odnosno da će se vratiti u Hrvatsku.

Poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti.

Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d. d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.