Ivanov dobio rok od 10 dana da dodeli mandat Zaevu

Izvor: N1 televizija, 09.Maj.2017, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov dobio rok od 10 dana da dodeli mandat Zaevu

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi, nakon objavljivanja odluke o njegovom izboru u Službenom listu, ponovo je obavestio predsednika Makedonije Đorđa Ivanova o formiranoj parlamentarnoj većini.

Džaferi je u jednoj televizijskoj emisiji rekao da počinje da teče desetodnevni rok u kome Ivanov treba da dodeli mandat za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu. On je dodao da će prvu skupštinsku sednicu sazavati po isteku roka od 10 dana koji je dao predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za dodelu mandata, odnosno do 19. maja.

Po isteku roka od 10 dana, sledi rok od 20 dana u kome mandatar treba da obavesti predsednika Sobranja o programu i sastavu Vlade.

Ivanov je ranije izjavio da za dodelu mandata od parlamentarne većine traži garancije za očuvanje unitarnosti Makedonije.

Službeni list Makedonije objavio je danas odluku o izboru Džaferija za predsednika Sobranja čime je on i zvanično preuzeo funkciju u toj zakonodavnoj instituciji. Nova parlamentarna većina izabrala je 27. aprila za predsednika Sobranja Džaferija, koji je bio jedan od komandanata Oslobodilačke nacionalne armije, i za to je ubrzo dobila podršku EU i SAD.

Nakon izbora u Sobranje je upala grupa učesnika protesta "Za zajedničku Makedoniju".

U masovnoj tuči povređeno je 109 osoba, među kojima su Zaev i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.