Ivanov: Zapad hoće da umanji ulogu SSSR-a u Drugom svetskom ratu

Izvor: Večernje novosti, 02.Maj.2015, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov: Zapad hoće da umanji ulogu SSSR-a u Drugom svetskom ratu

Šef administracije predsednika Rusije i rukovodilac organizacionog komiteta „Pobeda“ Sergej Ivanov izrazio je zabrinutost zato što bivši saveznici Sovjetskog Saveza pokušavaju da ponovo ispišu istoriju i umanje ulogu SSSR-a u pobedi nad Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Ivanov se uoči 70. godišnjice poraza Nemačke u Drugom svetskom ratu požalio da političari u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama „namerno pokušavaju da prekroje i promene istoriju, odnosno da stave komunizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i nacizam na isti nivo". „Postoji veliki broj dokumenata i istorijskih dokaza da je Sovjetski Savez odigrao ključnu ulogu u pobedi u ovom užasnom ratu u svetskoj istoriji.", naglasio je Ivanov. Nedavno istraživanje koje je sprovedeno za Sputnjik pokazalo je da 24 odsto anketiranih građana EU nisu mogli da kažu ko je odigrao ključnu ulogu u promeni toka Drugog svetskog rata. Samo 13 odsto ispitanika je reklo da veruje da je SSSR zaslužan za ishod rata. Ivanov je rekao da se uloga Sovjetskog Saveza u ratu različito prikazuje od strane zapadnih zemalja koje, kako je rekao, žele da izoluju Rusiju "stavljanjem u zaborav milione Rusa, kao i Britanca i Amerikanca "koji su dali svoje živote kako bi porazli Hitlera." Ivanov je pripetio i da mlađe generacije nisu mnogo zaiteresovane za istoriju, delimično i zbog toga, kako je rekao, jer društvo ne pridaje mnogo pažnje tim događajima. U Drugom setskom ratu učestvovala je 61 zemalja, odnosno više od 80 odsto svetske populacije. Veruje se da je oko 70 miliona ljudi poginulo u sukobima, dok je samo Sovjetski Savez izgubio više od 27 miliona ljudi. (Izvor: sputniknews.com)

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Zabrinutost u Kremlju jer bivši saveznici ponovo pišu istoriju

Izvor: RTS, 02.Maj.2015

Šef kabineta Kremlja i rukovodilac organizacionog komiteta “Pobeda” Sergej Ivanov izrazio je zabrinutost što saveznici bivšeg Sovjetskog Saveza pokušavaju da ponovo pišu istoriju i umanje ulogu SSSR-a u pobedi nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.