Ivanov: Referendum nije uspeo, vreme je za odgovornost

Izvor: N1 televizija, 01.Okt.2018, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov: Referendum nije uspeo, vreme je za odgovornost

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je ocenio da referendum o sporazumu o rešavanju spora s Grčkom nije uspeo i istakao da vladajuća većina treba da ponese odgovornost za taj neuspeh.

"Realnost je da referendum nije uspeo. Narod je neizlaskom na referendum odbacio sporazum iz Prespe. Ta oduka građana obavezuje i parlament treba da je poštuje" rekao je Ivanov novinarima.

Predsednik je upozorio vladu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << lidera SDSM Zorana Zaeva da ne potcenjuje suverenu volju naroda izraženu na referendumu i da, kako je rekao, ne pokušava da izmeni realnost - neuspeh referenduma.

"Izlaznost od 36,9 odsto nije volja naroda, već je to onih 69 odsto koji nisu izašli" da glasaju, rekao je Ivanov, i naglasio da je "vreme za odgovornost pred makedonskim narodom".

Ivanov smatra da je vlast svela podršku za EU I NATO na 36 procenata i da je manipulisala građanima.

"Podršku EU i NATO sa 80 odsto, sveli ste na samo 36,9 odsto. Manipulišete našim građanima, a našim evropskim i evroatlantskim partnerima plasirate lažne vesti", rekao je makedonski predsednik.

Prema njegovim rečima, Makedonija treba da ide u EU i NATO, ali reformama, a ne pritiscima i ucenama.

"Potrebne su prvo reforme u sudstvu i borba protiv korupcije i klijentelizma. Drugi izazov je da izgradimo nov nacionalni koncenzus. Ovo je pouka svim partijama", rekao je Ivanov novinarima povodom rezultata referenduma.

Predsednik Makedonije, koji je bojkotovao referendum, čestititao je "makedonskom narodu, Albancima, Turcima, Srbima, Romima, Bošnjacima i Vlasima zbog njihove odluke".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Predsednik Makedonije: Referedum nije uspeo, vreme je za odgovornost

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2018

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je danas ocenio da jučerašnji referendum o sporazumu o rešavanju spora s Grčkom nije uspeo i istakao da vladajuća većina treba da ponese odgovornost za taj neuspeh..."Realnost je da referendum nije uspeo. Narod je neizlaskom na referendum odbacio sporazum iz...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.