Ivanić: 9. januar - linija ispod koje Srbi neće ići

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: 9. januar - linija ispod koje Srbi neće ići

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u Banjaluci da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan i da je 9. januar "linija ispod koje Srbi neće ići".

Ivanić je rekao da međunarodna zajednica jedino zamera to što referendum o Danu Republike Srpske znači nesprovođenje odluke Ustavnog suda BiH koji je ocenio da proslava Dana republike 9. januara diskriminiše građane tog entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan slavi i krsna slava RS - Sveti arhiđakon >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Stefan.

"Moj predlog institucijama RS, a ne mogu na to da utičem, da jasno kažemo – posle referenduma 9. januar ćemo zvati Dan državnosti RS. Time dosledno sprovodimo odluku Ustavnog suda BiH, a dižemo značaj 9. januara", kazao je Ivanić.

 Ako proglase neustavnim i Dan državnosti RS, dodao je on, onda se može uvesti Dan osamostaljenja RS.

"Ako i osamostaljenje RS bude neustavno, onda možemo uvesti Dan nezavisnosti. I tako možemo narednih 50 godina", rekao je Ivanić.

On je rekao da za potrebe referenduma Centralna izborna komisija mora dostaviti biračke spiskove vlastima RS.

"CIK-u je bolje da ne ulazi u političke ocene, to treba neko drugi da radi. Očekujem da će svi glasati da se poštuje odluka jednog tela koje ima svoj autoritet, a koje se zove Narodna skupština RS", rekao je Ivanić.

Povodom zahteva bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud privremenom merom zabrani održavanje referenduma, Ivanić je naveo da je scenario bio da "neformalni član SDA i predsednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman takvu odluku donese sam, bez sednice Ustavnog suda, a sve pod izgovorom da je nemoguće sazvati sednicu".

"To bi bilo dolivanje ulja na vatru. Mislim da su i oni toga postali svesni, da razumeju da to nije pametno uraditi, i da će sednica Ustavnog suda biti održana. Barem taj deo razuma za sada je prevladao", kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Na pitanje šta ako Ustavni sud BiH zabrani održavanje referenduma, Ivanić je odgovorio da će, u tom slučaju, izazov biti na Narodnoj skupštini RS koja treba odlučiti da li će poštovati sebe ili Ustavni sud BiH.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.