Ivancov: Referendum u Republici Srpskoj sasvim demokratski čin

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2015, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivancov: Referendum u Republici Srpskoj sasvim demokratski čin

23.12.2015. - Međunarodna zajednica okreće glavu

Inicijativa za održavanje referenduma u Republici Srpskoj je sasvim prirodan, demokratski način reagovanja društva na situaciju u pravosuđu na nivou BiH, rekao je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je istakao da se u kominikeu Upravnog odbora Saveta za provođenje mira samo konstatuju određene stvari, a ne predlaže se rešenje problema u vezi sa radom pravosudnog sistema u BiH.

"A >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << taj problem je vrlo ozbiljan, i to se priznaje, kako u zemlji, tako i u međunarodnoj zajednici", rekao je Ivancov za "Večernji list" i istakao da niko nema pravo da odbije odluke zakonito izabranih predstavnika građana Republike Srpske.

On je naveo da je vrlo jednostavno referendum okvalifikovati kao prekršaj i zabraniti ga i na to staviti tačku, ali izvorni problemi koji su izazvali tu ideju nisu nestali, oni su i dalje prisutni.

Ivancov je naglasio da se ispostavilo da međunarodna zajednica samo okreće glavu od sistematskog kršenja osnovnih Ustavom zagarantovanih prava i sloboda skoro polovine stanovništva BiH, ne predlažući rešenje.

Na pitanje može li predsednik Republike Srpske Milorad Dodik očekivati zaštitu Moskve u slučaju pritiska u vezi sa održavanjem referenduma, Ivancov kaže da ne razumije u potpunosti o kojoj zaštiti je reč i da li je ona uopšte potrebna.

Prema njegovom mišljenju, Dodik je samostalan i odgovoran političar, te iskusan državnik koji vrlo dobro zna šta radi, šta hoće i kako to može postići.

"Smatram da se navikao na pritisak. Verovatno je ovo njegovo normalno stanje. A naš stav o referendumu je poznat", istakao je Ivancov.

Govoreći o odluci Ustavnog suda državne zajednice BiH u vezi sa obeležavanjem Dana Republike Srpske, Ivancov naglašava da je odluka izazvala nedoumice, pre svega jer je donesena u suštini glasovima stranih sudija, dok nacionalni konsenzus nije postignut.

Prema njegovim rečima, ispada da unutrašnja pitanja u BiH, 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rešavaju spoljne snage, što je besmislica.

"Uveren sam da narodi ove zemlje mogu rešavati svoja pitanja samostalno, bez dadilje", istakao je Ivancov.

Govoreći o terorističkim napadima, on je istakao da to što teroristička pretnja nije mimoišla ni BiH, predstavlja još jednu potvrdu da se borba sa ovom globalnim zlom mora voditi na kolektivnim i koordinisanim načelima, pod pokroviteljstvom UN.

Izvor: SRNA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.