Italijanski premijer Konte podneo ostavku

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2019, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski premijer Konte podneo ostavku

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je danas u gornjem domu, Senatu Parlamenta Italije, da podnosi ostavku pošto je desničarska Liga, predvođena ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem, odlučila da uskrati podršku populističkoj vladi.

Konte je tim potezom sprečio glasanje o poverenju vladi koje se očekivalo danas, 12 dana pošto ga je Salvini zatražio, navodi Politiko.

Pre nego što je objavio da podnosi ostavku, Konte je kazao da Salvinijeva odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "ima velike posledice po zemlju i njenu ekonomiju".

Konte je naveo i da će kasnije tokom dana zvanično obavestiti predsednika Italije Serđa Matarelu o odluci da podnese ostavku, navodi Asošiejted pres.

Matarela može da zatraži od Kontea da pokuša da pronađe alternativnu većinu u parlamentu ili da prihvati njegovu ostavku i pokuša da nađe nekog drugog lidera koji bi mogao da okupi novu vladajuću koaliciju.

Ako formiranje nove koalicije ne bude moguće, Materala može da raspusti parlament, što bi vodilo raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi najranije mogli da budu održani u oktobru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.