Italija bez pravog pobednika izbora

Izvor: B92, 26.Feb.2013, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija bez pravog pobednika izbora

Rim -- Stranke levičara Pjera Luiđija Berzanija i bivšeg premijera Silvija Berluskonija ostvarile su gotovo identične rezultate na parlamentarnim izborima u Italiji.

Koalicija levice dobila je 29,55 odsto glasova, dok koalicija desnice Silvija Berluskonija ima 29,18 odsto glasova.

Ipak, najveće iznenađenje na ovim izborima je komičar Bepe Grilo, čiji je pokret "Pet zvezda" profitirao na rezigniranosti glasača osvojivši 25 procenata glasova, dok je razočarani tehnokrata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mario Monti stao na 10 procenata.

Berzani je izjavio da je Italija, posle opštih izbora, u "delikatnoj situaciji", dok konzervativni lider Silvio Berluskoni tvrdi da vlada može biti formirana.

Leva koalicija tesno je pobedila u trci za Donji dom, ali će u Senatu većinu imati desni blok, koji će moći da blokira donošenje zakona.

"Levica je osvojila većinu u Donjem domu Parlamenta, čak i u Senatu prema broju osvojenih glasova. Jasno je svima da je zemlja u vrlo delikatnoj situaciji", poručio je Berzani u prvom obraćanju posle proglašenja rezultata.

Lider koalicije desnice Berluskoni tvrdi da vlada može da se formira.

Berluskoni je rekao da novi izbori ne bi rešili probleme i pozvao ostale lidere da se "žrtvuju", što je, kako navodi Asošiejted pres, jasan poziv za formiranje koalicione vlade.

U gornjem domu parlamenta, Senatu, levica će imati 97 mesta sa 31,63 odsto osvojenih glasova, dok će desnica, zbog specifičnog sistema glasanja za Senat, gde se mesta dodeljuju na osnovu broja glasova osvojenih po regionima, imati 110 mesta, iako je dobila manju podršku na izborima (30,71 odsto).

Treće mesto u trci za Predstavnički dom, prema prvim rezultatima, osvojio je Pokret pet zvezdica komičara Bepa Grila.

Birališta u Italiji zatvorena su juče u 15.00, posle dvodnevnog glasanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berzani vodi u trci i za donji dom i za senat

Izvor: Blic, 26.Feb.2013

Nakon što su prebrojani glasovi sa oko 98 odsto biračkih mesta, podaci govore da na danas završenim parlamentarnim izborima u Italiji niko nije osvojio većinu u senatu, javljaju agencije...Na glasanju za senat Alijansa levog centra Pjera Luiđija Berzanija i njegovi saveznici osvojili su 31,69 odsto...

Nastavak na Blic...

Izbori u Italiji: Pat pozicija koalicije lijevog centra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Feb.2013

Koalicija lijevog centra osvojil je većinu u Donjem domu parlamenta, ali nema dovoljno glasova da osvoji većinu u Senatu, pokazali su izborni rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova Italije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.