Isus bi završio kao meksičke izbeglice?

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isus bi završio kao meksičke izbeglice?

U periodu kada se božićne jaslice postavljaju širom sveta, crkva u južnoj Kaliforniji postavila je nešto drugačiji prizor od uobičajenog.

U ovim su jaslicama, koje je postavila Ujedinjena metodistička crkva u Klaremontu, Isus, Marija i Josif zarobljeni, svako u svom kavezu, odvojeni jedno od drugog.

U američkom kontekstu, poruka je više nego jasna: hršićanska sveta porodica zarobljena je i razdvojena, baš poput migranata, odnosno izbeglica i njihove dece >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje policija hvata na američko-meksičkoj granici, a zatim razdvaja roditelje od dece.

Ujedinjena metodistička crkva u Klaremontu, koja se nalazi u predgrađu Los Anđelesa, inače ima žensku pastorku. Velečasna Karen Klark Ristine poručila je kako je njihova namera bila "fokusirati se na tražitelje azila i načine na koji ih se dočekuje i tretira i sugerisati da možemo imati saosećajniji način da pokažemo božju ljubav".

"Mislim da, kao hršćani, imamo odgovornost da proklamujemo narativ koji može biti u suprotnosti s onim što svet misli", dodala je.

Ovo je, inače, samo jedna od "protestnih jaslica" koje su progresivne protestantske, odnosno hršćanske crkve u SAD imale poslednjih godina, piše Vašington post (Washington Post).

Jedne su tako imale za temu kontrolu posedovanja i prodaje oružja zbog epidemije masovnih ubistava vatrenim oružjem. Druge su tematizovale pravo istospolnih parova na brak, a treće antiratnu poruku.

Naravno, prema Bibliji, i Isus i njegovi roditelji Josif i Marija mogu se definisati kao izbeglice, budući da su pobegli u Egipat iz jevrejskog kraljevstva Judeje, gde je kralj Irod naredio da se pobiju sva deca mlađa od dve godine u Vitlejemu i okolini.

"U vreme kad se u našoj zemlji izbegličke porodice koje traže azil na našim granicama prisilno razdvajaju, mi se prisećamo najpoznatije izbegličke porodice na svetu: Isusa, Marije i Josifa, svete porodice... Oni su se plašili progona i smrti. Šta da je ova porodica tražila utočište u našoj zemlji danas?", napisala je Ristin uz fotografiju jaslica na Fejsbuku.

Njena objava ubrzo je postala viralna - samo na Fejsbuku podeljena je 21.000 puta, a lajkovana gotovo devet hiljada puta, uz isto toliko komentara.

"Isus je odrastao kako bi nas učio blagosti, samilosti i radikalnoj dobrodošlici za sve ljude", zaključila je velečasna Ristin u svojoj objavi.

Poseban moralni skandal izazvalo je otkriće da se deo zatočene dece privremeno zatvara u kaveze. Takvi kavezi su, doduše, postojali i za vreme administracije Baraka Obame. U njih bi se privremeno zatvarala deca koja bi bila pronađena na granici bez pratnje odraslih ili kada bi se zaključilo da odrasli s kojima je dete pronađeno predstavljaju opasnost za dete.

Ali kad je predsednik postao Donald Tramp, a njegova administracija uvela politiku "nulte tolerancije" na ilegalni ulazak migranata u SAD, decu su počeli sistematično da razdvajaju od roditelja s kojima bi bili uhvaćeni na granici.

To je, naravno, značilo da je i mnogo veći broj takve dece završio u kavezima, barem dok savezni sud nije zabranio takvu praksu 2018. Takođe, Američka unija za građanske slobode (ACLU) u svojoj istrazi je utvrdila da je 900 dece, uključujući bebe, razdvojeno od roditelja nakon što je sud doneo zabranu, piše Index.hr.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.