Istraga protiv premijerke Tajlanda Jingluk Šinavatre

Izvor: Blic, 16.Jan.2014, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv premijerke Tajlanda Jingluk Šinavatre

Tajlandska Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije danas je pokrenula istragu protiv premijerke Tajlanda Jingluk Šinavatre, što je, uz višenedeljne ulične antivladine proteste, dodatni pritisak na nju da podnese ostavku.

Komisija će ispitati eventualne propuste premijerke u vezi sa kontroverznim subvencijama za uzgajivače pirinča, prenela je agencija AFP.

Kritičari tog programa ističu da je on koštao poreske obveznike 12,9 milijardi dolara, prenela je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agencija Rojters.

Pročitajte još Dvoje ljudi ranjeno na demonstracijama u Tajlandu, napetost traje već dva meseca Demonstranti u Tajlandu počeli blokadu Bangkoka

Takođe, kritičari smatraju i da je program otkupa pirinča smišljen da bi povećao popularnost Šinavatre na severu zemlje, inače centru podrške njenoj partiji.

Komisija će podići tužbe protiv 15 ljudi, uključujući bivšeg ministra trgovine, zbog korupcije u vezi sa programom za otkup pirinča.

Demonstranti koji traže ostavku premijerke su i danas, četvrti dan za redom, blokirali glavne saobraćajnice u Bangkoku kao deo akcija usmerenih ka vladi da podnese ostavku.

Protesti su započeli pre više od dva meseca kada nije uspeo pokušaj da se uvede zakon o amnestiji, koji bi omogućio premijerkinom bratu i bivšem premijeru Taksinu Šinavatri da se vrati u zemlju.

Taksin ima jaku podršku u ruralnom, severnom delu Tajlanda, dok je srednja klasa u Bangkoku, većina stanovništva na jugu zemlje i rojalistički establišment protiv njega zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.