Ismail Hanja novi lider Hamasa

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ismail Hanja novi lider Hamasa

Bivši lider Hamasa u Gazi Ismail Hanja izabran je u subotu za lidera cele ove palestinske islamističke grupe, objavili su zvanični mediji Hamasa.

Portparol Hamasa Favzi Barhum izjavio je da je Hanije izabran za šefa Političkog biroa.

Hanije će zameniti Kaleda Mašala koji je na toj funkciji bio više od dve decenije, a sada se nije kandidovao.

Drugi kandidati bili su Musa Abu Marzuk i Muhamed Nazal koji je bio u političkom birou sa Mašalom dok je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Damasku.

Potvrda izbora novog lidera došla je nekoliko dana pošto je Hamas usvojio novi naoko pragmatičniji politički program čiji je cilj okončanje međunarodne izolacije te organizacije.

Hamas se u programu predstavio kao pokret nacionalnog oslobođenja, a ne kao ogranak svearapske Muslimanske braće iz koje je nastao. Ta organizacija je zabranjena u Egiptu.

Uz to je Hamas odbacio direktan poziv na uništenje Izraela, ali mu je i dalje krajnji cij oslobađanje čitave istorijske Palestine koja uključuje današnji Izrael.

Hamas vlada pojasom Gaze od 2007. godine kada je je silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom na obali Sredozemnog mora, pobedivši sekularni Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Ismail Hanja izabran za lidera Hamasa

Izvor: Vostok.rs, 07.Maj.2017, 10:19

Bivši lider Hamasa u Gazi Ismail Hanja izabran je za lidera cele ove palestinske islamističke grupe, objavili su zvanični mediji Hamasa.. . Očekuje se da će Hanja ostati u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi kojom upravlja Hamas od 2007. godine, za razliku od njegovog prethodnika Kaleda Mešala,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.