Izvor: Blic, 24.Jul.2009, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island u EU pre zemalja zapadnog Balkana

Ministri spoljnih poslova Evropske unije zatražiće u ponedeljak od Evropske komisije da proceni spremnosti Islanda da započne pregovore o članstvu u EU, navedeno je u nacrtu izjave u koji je Rojters imao uvid.

Funkcioneri Evropske komisije su izjavili da se ne zna koliko će trajati donošenje procene, ali da je najkraći rok do sada bio 14 meseci.

"U slučaju Islanda to će, verovatno, biti brže izvodljivo", izjavio je neimenovani diplomata Komisije, dodavši da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će se proces brže odvijati nego što se predviđa za zemlje zapadnog Balkana.

Evropski ministri će u ponedeljak potvrditi i da sve zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, navela je britanska agencija.

Island je prošle nedelje podneo kandidaturu za članstvo u Uniji, nakon što je ta ostrvska zemlja u severnom Atlantiku gotovo doživela bankrot zbog posledica globalne ekonomske krize. Iako pregovori o pristupanju EU obično traju više godina, Island, zahvaljujući dugoj demokratskoj tradiciji i članstvu u Evropskoj asocijaciji za slobodnu trgovinu (EFTA) može da se nada bržem pristupanju.

Ukoliko se stanovništvo Islanda na referendumu izjasni o ulasku u EU i ukoliko razgovori krenu dobro, politički analitičari smatraju da bi Island mogao da se pridruži 27-močlanom bloku do jula 2011. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.