Island će nadoknaditi štetu štedišama

Izvor: S media, 31.Dec.2009, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island će nadoknaditi štetu štedišama

Parlament na Islandu izglasao je odluku da se holandskim i britanskim štedišama iz budžeta nadoknadi šteta od preko pet milijardi dolara, nastala kada se krajem 2008. godine usled svetske finansijske krize bukvalno srušio bankarski sistem u zemlji.

Novac će biti dat holandskoj i britanskoj vladi, koje su jednim delom nadoknadile štetu štedišama banke Ajsejv, prenosi BBC.

Izglasavanje ove odluke bilo je glavni uslov za ulazak Islanda u EU, kao i za oporavak >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << njegove privrede, koja je teško pogođena ekonomskom krizom.

Protivnici ovakve odluke tvrde da obični Islanđani ne bi trebalo da snose odgovornost za greške koje su počinile banke, dok je vlada pretila da će podneti kolektivnu ostavku ako mera ne bude izglasana u parlamentu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.